Politisk ekspert: Thornings R-melding kan afgøre valget

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kan risikere at tabe valget på en ”klar fejl,” vurderer politisk ekspert, Søs Marie Serup.
- Det her kommer til at få betydning til fordel for blå blok, siger Søs Marie Serup.
- Det her kommer til at få betydning til fordel for blå blok, siger Søs Marie Serup. Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Scanpix

- Jeg skal nok få styr på De Radikale.

Disse otte ord kan få afgørende betydning for udfaldet af folketingsvalget 2015. For det var en ”klar fejl”, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fremførte netop denne udmelding, da partilederne debatterede asylpolitik tirsdag aften på DR 1.

Det vurderer politisk kommentator, Søs Marie Serup, der tidligere har været spindoktor for Lars Løkke Rasmussen.

- Det her kommer til at få betydning til fordel for blå blok, siger Søs Marie Serup.

Kan blive historisk

Kommentatoren er overbevist om, at Helle Thorning-Schmidt fortryder sit ordvalg. For mod slutningen af en valgkamp er partilederne mest fokuserede på at undgå fejl frem for at erobre nyt land.

- Det har potentiale til at gå over i historien ligesom Uffe Ellemans ”den er hjemme”. Uanset meningen er der bare nogle udsagn, der bliver hængende i historien. Det her flytter simpelthen dagsordenen, det kan vi se på mediedækningen. Den er på ingen måde ufarlig, siger hun.

For arrogant

Dertil forklarer hun, at Helle Thorning-Schmidt både har bevæget sig på en knivsæg i forhold til at optræde for overlegen, og samtidig nu bliver sårbar i forhold til det skub, hun selv har givet dagsordenen.

- Med den lettere arrogante melding har Thorning sikret, at der er maksimal fokus på uenighederne mellem Socialdemokraterne og De Radikale. Udlændinge og skattepolitik fylder lige nu, og det er som regel til blå bloks fordel, siger hun.

"Jeg skal nok få styr på De Radikale"-citatet kommer også til at præge debattonen i den resterende del af valgkampen. Helle Thorning-Schmidt vil gøre klogt i at tale blidere til de øvrige partiledere under onsdag aftens partileder-debat og duel med Lars Løkke Rasmussen, mener den politiske ekspert.

- Jeg er spændt på at se, hvordan Helle Thorning-Schmidt håndterer det. Hun skal jo forholde sig til det udsagn igen, siger Søs Marie Serup.

Østergaard med metalrygrad

Hun understreger også, at lederen for De Radikale, Morten Østergaard, med meldingen har fået ”mere metal i rygraden.”

- Hvis han var i tvivl om, at han havde kørt en lidt for hård linje overfor Socialdemokraterne, kan han nu føle sig bekræftet i, at han skal holde linjen. Også i forhold til forhandlingerne om regeringsgrundlag, hvis rød blok vinder valget. Her kan han nu stå endnu mere stejlt, end han i forvejen havde tænkt sig, siger Søs Marie Serup, der også minder om, at det radikale bagland kan føle sig ramt.

- Man skal huske på, at De Radikale historisk set er farligst, når de er små. Det er et parti med en selvfølelse, der gør dem endnu mere stålsatte, når de er modvind, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.