Pernille om dagpengeudspil: Næsten for godt til at være sandt

Dagpengekommissionen lægger op til, at dagpengesatsen altid skal svare til den løn, man havde, inden en ledighedsperiode. Det er fantastiske nyheder for Pernille Hjort.
Dagpengekommissionens forslag om, at man ikke længere skal nedjustere dagpengesatsen lyder næsten for godt til at være sandt, vurderer Pernille Hjort.
Dagpengekommissionens forslag om, at man ikke længere skal nedjustere dagpengesatsen lyder næsten for godt til at være sandt, vurderer Pernille Hjort. Privat foto.

Mandag kom dagpengekommissionen med sit udspil til et nyt dagpengesystem. Et af hovedbudskaberne var, at der er brug for et mere moderne og trygt dagpengesystem.

Og for 51-årige Pernille Hjort i Hillerød, der indtil for kort tid siden har været på dagpenge, vil især en af kommissionens anbefalinger, give hende en større tryghed.

Det er forslaget om, at der ikke skal være nogen nedjustering af dagpengesatsen. Det betyder, at hvis man som ledig tager et job til en lavere løn, end man er vant til, skal dagpengesatsen ikke nedjusteres efterfølgende.

- Det er et smaddergodt forslag, for så kunne man gøre noget mere for at optjene timer, uden at man decideret spænder ben for sig selv, siger Pernille Hjort til Avisen.dk.

Hun er uddannet laborant og har derfor været en af dem, der fik den højeste dagpengesats. Men selv med den højeste dagpengesats er det ikke nemt at få økonomien til at løbe rundt som enlig forsørger til to børn, fortæller Pernille Hjort.

Derfor er hun glad for, at hun i øjeblikket er i et tre måneders vikariat som laborant.

Vil overveje rengøringsjob

I dag bliver dagpenge beregnet ud fra den lønindkomst, man har haft ved sit seneste arbejde.

På den måde går ledige ned i dagpenge, hvis de tager kortvarige ansættelser til en lavere løn.

Og den regel har været til stor gene for Pernille Hjort. På trods af vanskeligheder med at finde et job, har hun på grund af risikoen for at skulle gå ned i dagpengesats ikke været villig til at tage et lavtlønnet job.

Som højtuddannet har hun ikke tidligere haft lyst til at tage et rengøringsjob til 80 kroner i timen for derefter at få en forringet dagpengesats, fortalte Pernille Hjort til Avisen.dk i august.

Men hvis man helt dropper nedjusteringen af dagpengesatsen bliver situationen en helt anden, forklarer hun.

- Det vil da løse op for nogle ting, hvis de låser dagpengesatsen. Det er bestemt positivt, at man ikke bliver straffet for at tage et lavtlønsjob. Jeg ville selv være mere villig til at tage et lavtlønnet job, hvis de virkelig holder løftet om, at man ikke bliver straffet økonomisk, siger hun.

Der er nok en bagtanke

Dagpengekommissionens forslag skal nu behandles politisk. Derfor er det ikke sikkert, at forslaget om, at man ikke nedjusterer dagpengesatsen, bliver ført ud i livet. Og før den er det, tager Pernille Hjort ikke glæderne på forskud.

- Det lyder næsten for godt til at være sandt. Det skulle ikke komme bag på mig, hvis reglen alligevel rammer én i nakken på en eller anden måde, siger hun.

Det er da heller ikke alle dele af kommissionens anbefalinger, der høster ros fra Pernille Hjort. Især anbefalingen om at indføre karensdage forarger hende.

- Hvad tænker de på? Det er igen ud fra tanken om, at hvis man straffer folk økonomisk, opstår der jobs. Det er meget mærkeligt, siger hun.

Forskruet system

Og hun revser også, at eksperterne i dagpengekommissionen vurderer, at 6.700 fortsat vil ryge ud af dagpengesystemet årligt.

Hvis så mange mennesker skal miste retten til dagpenge, vidner det om, at der grundlæggende er noget galt med vores system, mener Pernille Hjort.

Hun savner en anerkendelse af, at der ganske enkelt er for få jobs til for mange ledige, forklarer hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.