Fem veje til en mindre mobilregning

Det kan ses på mobilregningen, når vi ser Netflix og tjekker Instagram på farten. Her er fem råd til, hvordan du begrænser dit dataforbrug.
Det kan blive dyrt, når du løber tør for mobildata.
Det kan blive dyrt, når du løber tør for mobildata. Foto: Colourbox/free

Teleselskaberne er holdt op med at tælle minutter og sms'er, når de fastsætter prisen på dit mobilabonnement. De tæller i stedet antallet af megabyte.

Fri tale og sms er ikke længere noget at prale af. For nu handler alt om størrelsen på din mobildata-pakke.

Og jo billigere, dit abonnement er, jo færre megabyte data har du formentlig at lege med. Derfor bør du lære at spare på de megabyte, du har, ved at følge fem råd fra TV2's digitalredaktør, David Guldager.

Ellers risikerer du at skulle betale for ekstra data, og det kan blive en dyr fornøjelse. En ekstra gigabyte data løber hurtigt op i 50 kroner.

- Jeg prædiker altid det samme budskab, at man skal lære sine indstillinger at kende, for de kan redde dig for mange penge. Så det er vigtigt af hensyn til din mobilregning, at du undersøger, hvilke af dine apps der bruger mobildata. Måske er der bare en enkelt storsynder, som sluger hele din datapakke, siger David Guldager.

Når vi får større skærme, og videoafspilning fylder mere og mere, smitter det hurtigt af på vores dataforbrug.

Alene sociale medier som Facebook og Instagram er begyndt at tage en ordentlig luns af vores data, når vi ser billeder - og særligt videoer - på telefoner og tablets.

Videoafspilning kræver ofte rigtig meget data. Det er værd at være opmærksom på, når man er på farten, mener David Guldager.

- Du kan selvfølgelig roligt læse mails uden at være på wifi, men til manges store overraskelse bør man være varsom, ikke bare med video-apps som Netflix og YouTube, men også Facebook og Instagram, fordi mange af de videoer, du ser der, ofte afspilles automatisk, siger han.

Råd 1) Husk at bruge wifi-netværket, når du er hjemme

David Guldagers første og bedste råd er, at man bruger wifi-forbindelsen, når man har mulighed for det. Her er der typisk ikke noget loft over, hvor meget data du må bruge.

Regner du derfor med at skulle se videoer i bussen eller på en længere rejse, skal du sørge for at downloade så meget, du kan, på forhånd, mens du er på wifi derhjemme.

Råd 2) Pas på, hvor meget du streamer Netflix eller YouTube på farten

Netflix tager sig sikkert lækkert ud på din knivskarpe mobilskærm, men jo længere film og tv-serier, du ser, mens du på farten, jo hurtigere ryger dit dataforbrug i vejret.

Overvej derfor at ændre i dine Netflix-indstillinger under punktet "Din konto".

Her kan du ændre streaming-kvaliteten til Lav, så du "kun" bruger op til 300 MB i timen frem for måske op til 1 GB.

Råd 3) Hold øje med dit dataforbrug i telefonens indstillinger

I "Indstillinger" under punktet "Mobil" kan du på en iPhone vælge, hvilke apps der må bruge mobildata. Her kan du også følge med i, hvor meget data du bruger, så du kan slå data-bremseklodserne i, inden du løber tør.

Råd 4) Overvej at slå 4G fra og brug 3G i stedet

4G er meget hurtigere end 3G, men det betyder også, at du bruger meget mere data. Kan du leve med 3G, er det en betydeligt mindre data-tung løsning. På en iPhone kan du i indstillinger slå 4G fra, så telefonen kun bruger 3G eller det endnu langsommere Edge-netværk.

Råd 5) Undgå automatiske overførsler

En lang række af dine apps vil, hvis de kan slippe af sted med det, bruge mobildata - også når du ikke bruger dem. Det bruger programmerne til at holde sig opdateret og gøre det muligt for dig at modtage notifikationer.

Men du kan hurtigt sætte en stopper for dine programmers adgang til mobildataen, hvis det kniber med at få datapakken til at række.

På en iPhone kan du i telefonens indstillinger, under punkterne "App & iTunes Store" og "Brug mobildata", vælge, om nye apps må overføres til din telefon automatisk, når du ikke er på wifi.

I indstillingerne kan du også under punktet "Mobil" vælge, hvilke apps der må bruge mobildata.

Samme sted får du et overblik over dit forbrug, hvor du kan se de største mobildata-syndere.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.