Pædagoger får kontant bonus for at droppe sygedage

Pædagoger i en københavnsk institution kan eksempelvis få en bonus på 5000 kroner, hvis de kun har to sygedage på et år.
Foto: Linda Kastrup/Arkiv/Scanpix

 

Københavnske pædagoger har på få år skåret gevaldigt ned på sygedagene. Blandt andet ved brug af kontante bonusser.

Få 5.000 kroner ekstra ind på kontoen, hvis du har højst to sygedage på et år.

Sådan lyder tilbuddet til pædagogerne i den integrerede institution Børnehuset Vesterbro i København. Her har man de seneste tre år nedbragt sygefraværet markant fra 15,8 dage per pædagog til 10,8 dage.

Det er blandt andet sket ved at give kontante bonusser til de pædagoger, der har meget få sygedage.

Tanken er at belønne nærvær i stedet for at straffe fravær, forklarer Lisbet Nørlund, som er klyngeleder for de fire institutioner på Vesterbro, som har forsøgt sig med bonusordningen, blandt andet Børnehuset Vesterbro.

- Vi ville gerne honorere de medarbejdere, der ikke har et særligt højt fravær, og som møder hver dag på arbejde og løfter ekstra. Og så ville vi motivere de medarbejdere, som ligger lige lovlig højt i statistikken, så de nedbringer fraværet, siger hun til DR P4 København.

Som et forsøg har man indført en bonusordning, hvor medarbejderne for eksempel får 5.000 kroner ekstra, hvis de har højst to sygedage om året og 3.000 kroner ekstra ved højst syv årlige sygedage.

På fire år er sygefraværet blandt pædagoger i Københavns Kommune raslet ned fra 16,7 i 2012 til nu 14,4. På landsplan ligger tallet på 14,7.

Målet er dog ikke nået endnu, mener børne - og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V).

- Vi skal som kommune blive bedre til at turde sige, at det er vigtigt, at man passer sit arbejde, og hvis man har for meget sygefravær, skal vores ledere være hurtige til at gribe ind, siger hun til DR P4 København.

Lisbet Nørlund er ikke bange for, at bonusserne vil få nogle medarbejdere til at møde syge på arbejde. Det handler i bund og grund om at turde tale om arbejdsmoral, mener hun.

- Vi har et gennemsnitligt fravær på omkring 15 dage om året per medarbejder, og når tallet er så højt, gør det ikke noget, at man sætter sig for at gøre det bedre og for eksempel kigger på arbejdsmoralen, siger Lisbet Nørlund til DR P4 København.

På fire år er sygefraværet blandt pædagoger i Københavns Kommune raslet ned fra 16,7 i 2012 til nu 14,4. På landsplan ligger tallet på 14,7.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.