Opråb til regeringen fra erhvervslivet: Husk reformer, der får flere i arbejde

Erhvervsorganisationerne DI, DA og DE advarer regeringen imod at droppe arbejdsmarkedsreformer i 2025-planen, der er på trapperne. Det skriver Jyllands-Posten.
Foto: Scanpix

"Meldingen til regeringen er klar: Fortsæt med reformer af arbejdsmarkedet. Alle, der kan, skal i spil. Ja, der er taget skridt, men der er stadig meget at gøre," siger vicedirektør Kent Damsgaard fra DI til Jyllands-Posten.

DA og DE har samme opråb:

"Det er helt forfejlet, at man ikke kan komme længere ad det spor. Vi risikerer alvorlig mangel på arbejdskraft," siger Geert Laier Christensen, underdirektør i DE.

Fremtrædende økonomer og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har slået til lyd for at flytte fokus væk fra arbejdsmarkedsreformer i en ny 2025-plan.

Bl.a. økonomiprofessor Nina Smith har fremført, at potentialet i reformer, der skal øge arbejdsudbuddet, er ved at være udtømt.

Socialdemokraterne foreslår i stedet for reformer mere uddannelse og opkvalificering af den nuværende arbejdskraft.

Men de tre organisationer fastholder, at regeringen bør lave bl.a. en fremrykning af højere pensionsalder, afskaffelse af efterlønnen og lavere overførselsindkomster, så beskæftigelsen øges markant.

Regeringen forventes snart at præsentere sin 2025-plan.

"Det vil være en falliterklæring, hvis vi ikke får gjort noget ved de 800.000 uden for arbejdsmarkedet," siger finansordfører Jacob Jensen (V) til Jyllands-Posten.

Han kan dog ikke løfte sløret for konkret indhold.

Socialdemokraterne kalder mulige effekter af reformer"beskedne". "Og det vil komme til at gøre rigtigt ondt på nogle mennesker," siger finansordfører Benny Engelbrecht (S) til Jyllands-Posten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.