Arbejdsløse Søren ville uddanne sig til taxachauffør: Kommunen sagde nej

Efter to et halvt års ledighed fik Søren Fogsgaard nærmest garanti for job. Det krævede bare et erhvervskørekort. Men kommunen smækkede kassen i.
Arbejdsløse Søren Fogsgaard kan ikke få kommunens hjælp til at skfite til en branche, som med næsten sikkerhed vil få ham i job.
Arbejdsløse Søren Fogsgaard kan ikke få kommunens hjælp til at skfite til en branche, som med næsten sikkerhed vil få ham i job. Foto: privat

- Vi har et system, der fastholder arbejdsløse på overførselsindkomst. Det er jo hul i hovedet!

Vurderingen kommer fra Søren Fogsgaard, 27-årige arbejdsløs pædagog fra Svendborg.

Han har forsøgt at få det lokale jobcenter til at hjælpe ham med en uddannelse til 18.000 kroner, som med meget stor sandsynlighed vil kunne få ham i beskæftigelse.

Men jobcentret har sagt nej og vil heller ikke tillade, at Søren Fogsgaard selv betaler uddannelsen. Så tager de hans arbejdsmarkedsydelse fra ham, er den besked, den arbejdsløse pædagog har fået.

Nødt til at skifte fag

Udsigten til at komme i arbejde inden for hans eget fag er dårlig, har Søren Fogsgaard erfaret. Siden han blev uddannet pædagog for to et halvt år siden, har han kun haft vikarjob. Der er, som han siger, mange om buddet.

Til gengæld mangler der taxachauffører over hele Fyn. Og det er et fag, Søren Fogsgaard godt kunne tænke sig at gå ind i. Det kræver bare et erhvervskørekort til 18.000 kroner.

- Derfor kontaktede jeg mit lokale jobcenter for at høre, om der var mulighed for, at jeg kunne få sådan et kort. Jeg havde været på en jobmesse og talt med et firma, som uddannede taxachauffører. Det ville tage seks uger, og de kunne næsten garantere mig et job efterfølgende, fortæller han.

Nedslående svar

Men svaret fra jobcentret var nedslående:

"Det er korrekt, at der er rigtig gode beskæftigelsesmuligheder for såvel, gods-, bus- og taxichauffører lige p.t. Men jeg skal beklageligvis sige, at der ikke er muligt at give kurser på arbejdsmarkedsydelse. Der kan man kun få praktikker og løntilskud," var den besked, han fik i en mail fra sin sagsbehandler.

- Jamen, kan jeg så ikke selv betale, spurgte Søren Fogsgaard.

"Det kan du jo altid – men så kan du ikke få arbejdsmarkedsydelse imens," lød svaret.

Den arbejdsløse pædagog, der ikke har penge til både at betale erhvervskørekort og miste sin ydelse, er dybt forundret.

- Kan det virkelig være rigtigt, at vi har et system, der fastholder folk i arbejdsløshed, når nu der er brancher, der rent faktisk står og mangler arbejdskraft? Det ville koste så meget mindre at give mig et erhvervskørekort, end det koster at have mig gående på arbejdsmarkedsydelse, siger Søren Fogsgaard.

Forskel på ledige

I Jobcenter Svendborg har driftschef Erling Melchior Hansen ikke mulighed for at gå ind i den konkrete sag, men henholder sig generelt til arbejdsmarkedslovgivningen, som sondrer mellem ledige på forskellige ydelser.

- På arbejdsmarkedsydelsen – og også på kontantydelsen, som erstatter arbejdsmarkedsydelsen for dem, der er kommet til senere – kan man ikke få uddannelser, hvis man har en uddannelse i forvejen. Man kan kun få virksomhedsrettede tilbud. Sådan er lovgivningen, og det er helt givet det, der er årsag til afslaget, siger han.

Erling Melchior Hansen har et bud på, hvorfor lovgiverne har skruet reglerne sammen, som de har:

- Jeg kunne forestille mig, at man har tænkt på arbejdsmarkedsydelsen som led i et forløb, hvor man forudgående har været på dagpenge et par år. Og man ved fra forskellige målinger, at jo længere ledigheden bliver, desto større beskæftigelseseffekt har de virksomhedsrettede tilbud som praktik og løntilskud, siger han.

Langt ude

Hvis hans ansøgning går igennem, er arbejdsløse Søren Fogsgaard nu i stedet på vej på kontanthjælp, fordi hans arbejdsmarkedsydelse ophører. Og som kontanthjælpsmodtager kan det godt være, at han kan få erhvervskørekortet, har han fået at vide.

- Det er mærkeligt, at man skal helt derud, før man får hjælp til at komme i arbejde. Det er der da også en dårlig samfundsøkonomi i, mener han.

Søren Fogsgaard skal dog ikke føle sig sikker på, at erhvervskørekortet er inden for rækkevidde. Jobcentret har stadig et ord at skulle have sagt.

- Det er rigtigt, at der er mulighed for uddannelse på kontanthjælp. Men spørgsmålet er, om vi som jobcenter sammen med den ledige tror, at det er det rigtige at gøre. Et er, hvad lovgivningen åbner mulighed for, men der skal jo også være en arbejdsmarkedsrelevans i det, siger Erling Melchior Hansen fra jobcentret.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.