Øhhh … hov: Vil Liberal Alliance lade boligskatten stige med 6 mia?

En hidtil overset detalje viser, at ejendomsskatterne vil stige med op mod seks milliarder i Liberal Alliances 2025-plan.
Colourbox

Skal skattelettelser finansieres med ejendomsskatter?

Liberal Alliance har tilsyneladende glemt, at partiet er imod skattestigninger.

I hvert fald har de ikke bedt Finansministeriet om at tage højde for, at partiet gerne ser fastfrysningen af boligskatten fortsætte efter 2020. Det skriver DR.dk.

Derfor har Finansministeriet gennemregnet partiets økonomiske plan med udgangspunkt i stigende boligskatter efter 2020.

Det bekræfter Finansministeriet i en mail til DR Nyheder.
Udregninger fra Arbejderbevægelses Erhvervsråd og den uafhængige tænketank Kraka viser, at Liberal Alliances forglemmelse skaber et hul på op mod seks milliarder kroner i partiets 2025-plan.

En plan, der er det helt centrale element i partiets igangværende valgkamp.

Skattestoppet har siden 2002 fastfrosset ejendomsværdiskatten i kroner og øre, og Venstre og Socialdemokraterne siger i dag, at de ønsker at forlænge skattetoppet på boliger frem til 2025.

Men Finansministeriets beregninger af Liberal Alliances økonomiske plan for fremtiden tager udgangspunkt i, at ejendomsbeskatningen i årene efter følger udviklingen på huspriserne.

Det betyder ifølge Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at der gemmer sig en ubetalt ekstraregning i Liberal Alliances plan for 2025 på seks milliarder kroner, siger han til DR.dk.

Jens Hauch, som er vicedirektør i tænketanken Kraka, bekræfter hullet i planen. Han når frem til et lidt lavere beløb, men ekstraregningen er stadig i milliardklassen, understreger han over for DR.dk.

Den uforudsete udgift på seks milliarder kroner til at bremse stigende boligskatter bekymrer ikke Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen.

- Vi ønsker, at skattestoppet på ejendomsværdiskatten skal fortsætte frem til 2025, og da vi har et overskud på 7,8 milliarder kroner i 2025, er det intet problem at finansiere det, siger Ole Birk Olesen til DR.dk.

Ifølge Finansministeriet har Liberal Alliance ellers kun et økonomisk råderum på 2,5 milliarder kroner i 2025.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.