Ny forskning: Derfor skal der være mindst ti træer omkring din bolig

Bor du i et område med masse flotte træer, du kan kigge på, så kan det spille en stor og positiv rolle for dit helbred, forklarer lægen Jerk Langer.
Det gavner dit helbred at bo tæt på træer.
Det gavner dit helbred at bo tæt på træer. Foto: SCANPIX arkiv

Det er ikke helt lige meget, om vi bor i en asfaltjungle uden kig til grønt, eller om der er et anseeligt antal træer og buske, som vi kan nyde synet af. Det sidste kan i hvert fald måles i kroppen og får den til at agere, som om den er yngre, end den er, viser ny forskning.

- Ikke blot føler man sig raskere omgivet af træer. Vi bliver reelt set også sundere, for kredsløb, blodtryk, vægt og blodsukker ligger bedre, svarende til, at man er 1,4 år yngre i gennemsnit, fortæller forskerne i tidsskriftet Scientific Reports, forklarer Jerk Langer.

Forskerne i denne undersøgelse kommer ikke med grunden til, at det forholder sig sådan, men Jerk Langer har flere bud på, hvad det er ved træerne, som gør vores helbred bedre.

Fem typer slanke-te, der virker: Se hvilke på Udeoghjemme.dk

- Der er flere muligheder. En simpel forklaring er, at træerne gør det mere attraktivt at være udenfor. Man har mere lyst til at forlade boligen, og så følger det helt automatisk med, at man bevæger sig mere og får ekstra sollys. På samme måde ved vi, at når man bor tæt på en park i byen, så bevæger man sig mere, fordi man får lyst til at gå en tur, fortæller Jerk Langer.

Stress gør os ældre

Det kan også være mindsket stress og negativitet, der er med til at hæve din sundhed og sænke din biologiske alder.

- Forskere har målt blodgennemstrømningen i hjernen på mennesker der gik en tur enten hen ad en villavej med træer eller langs en trafikeret vej. Træerne var med til at nedsætte blodgennemstrømningen til et hjernecenter, der ellers bruges til at tænke negative tanker om dagligdagen og tilværelsen. Hjernen faldt med andre ord til ro og så lysere på livet, siger lægen.

Op til 2000 danskere risikerer blodpropper pga. luftforurening årligt: Se mere på Udeoghjemme.dk

Når du ikke har træer på vejen

Hvis dit nærområde ikke er begavet med masser af natur, så er det sikkert ikke muligt for dig at gøre noget ved det umiddelbart. Men du kan også sagtens gøre en forskel ved at starte i dit eget hjem.

- Friske blomster i stuen gør dig gladere, sundere og mere afslappet. Et forsøg viste, at selvom man måske kun bemærker blomsterne ud af øjenkrogen om morgenen, så er det alligevel nok til at give mere energi dagen igennem, forklarer han.

Redaktionen, Ude & Hjemme, Aller Media

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.