Nu får tusindvis af sosu’er ”historisk” hjælp fra chefen

Nyt samarbejde mellem Bedre Psykiatri og Københavns Kommune skal gøre det nemme at gå på arbejde som pårørende til psykiske syge.
- Vi har lavet en ny sundhedspolitik om at ligestille psykisk og fysisk sygdom. Og hvis vi skal omsætte den vision til virkelighed, skal vi også kigge på os selv som arbejdsgiver for en stor lønmodtagergruppe, lyder det fra Ninna Thomsen.
- Vi har lavet en ny sundhedspolitik om at ligestille psykisk og fysisk sygdom. Og hvis vi skal omsætte den vision til virkelighed, skal vi også kigge på os selv som arbejdsgiver for en stor lønmodtagergruppe, lyder det fra Ninna Thomsen. Foto: Scanpix/arkiv

At se en ven eller et familiemedlem kæmpe med en psykisk lidelse tærer på kræfterne for de pårørende. Derfor kan det være svært at være mentalt til stede og yde en indsats, når man er på arbejde.

Og når lidt over halvdelen af danskerne i en ny meningsmåling fra Epinion fortæller, at de er pårørende til en psykisk syg, er der brug for at hjælpe dem i deres arbejdsliv. Det mener en af landets største arbejdspladser Københavns Kommune og landsforeningen Bedre Psykiatri, der læner sig op af, at tre ud af fire danskere i samme måling mener, at det er mere accepteret at have en fysisk end en psykisk sygdom.

Fra privat til fælles løsning

Hovedstadskommunens Sundheds- og Omsorgsforvaltning og pårørendeforeningen har derfor indgået et treårigt samarbejde for at hjælpe de af forvaltningens 10.000 sosuhjælpere og -assistenter samt sygeplejersker, der er pårørende til psykisk syge. Initiativet kan forhåbentligt være med til at bryde tabuer på området, fortæller Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

- Vi har lavet en ny sundhedspolitik om at ligestille psykisk og fysisk sygdom. Og hvis vi skal omsætte den vision til virkelighed, skal vi også kigge på os selv som arbejdsgiver for en stor lønmodtagergruppe. Det er for at finde kollektive løsninger på det her problem, som ofte bliver et privat i stedet for et fælles spørgsmål, vi kan tage hånd om også i arbejdstiden, siger Ninna Thomsen.

Chefer skal tage vare på ansatte

Helt konkret får medarbejderne tilbudt ekstra pladser i Bedre Psykiatris samtalegrupper, der vil blive arrangeret gå-hjem-møder og endelig bliver gode råd og tilbud samlet et sted, så de er nemme at finde. Ude på arbejdspladserne vil de lokale arbejdsgivere støtte de pårørende i form af tilbud som plejeorlov, fleksibel eller nedsat arbejdstid og eksterne rådgivningsmøder i arbejdstiden.

Men kan medarbejderne regne med, at en travl chef i den offentlige sektor har tid til at gå ind i det her?

- Jeg tror, det er en god investering. Vi kan se, at vi har et højt sygefravær, og det kan være forsaget af sociale problemer eller psykisk sygdom hos en selv eller pårørende. Hvis man skal være en ansvarlig arbejdsgiver, må man også tage vare på de ansatte, siger Ninna Thomsen.

Ledere får redskaber

I Bedre Psykiatri mener formand Birgit Elgaard, at Epinion-målingen viser, at der er stort behov for at netop arbejdsgiverne støtter mere op om de pårørende.

Hun fortæller, at mange medarbejdere har gået med problemerne for sig selv uden at fortælle det til chefen, fordi de frygter at miste deres job, hvis ikke lige man passer ind i en belastet periode.

Og med den nye aftale, som formanden kalder et "kvantespring" og ”historisk”, har Københavns Kommune nu anerkendt de pårørendes udfordringer.

- Det her partnerskab giver lederne nogle helt konkrete redskaber, så de kan hjælpe deres ansatte, siger Birgit Elgaard.

Kan give dårlig stemning

Hun håber på, at det med den nye politiske fokus kan blive mere tilladt at være åben omkring udfordringerne ved at være pårørende til en psykisk syg.

- Hvis ikke man taler åbent om det, kan det skabe dårlig stemning mellem kollegaerne. Åbenhed på arbejdspladsen skaber forståelse for den belastning, som pårørende til en psykisk syg kan bære rundt på, siger hun.

Borgmester Ninna Thomsen fortæller, at hun af flere medarbejdere i forvaltningen er blevet gjort opmærksom på, at det er nemmere at få tildelt en omsorgsdag af chefen, hvis et familiemedlem har kræft, end hvis der er tale om psykisk sygdom. Hun vil nu kigge på, om der er for stramme regler på området.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.