Neergaard advarer: Kontanthjælpens fremtid kan være truet

Det er uholdbart, ledige job besættes af udlændinge, mens antallet af kontanthjælpsmodtagere vokser, siger Jørn Neergaard. For ham handler det om selve systemets overlevelse.
Jørn Neergaard Larsen vil værne om kontanthjælpen.
Jørn Neergaard Larsen vil værne om kontanthjælpen. Arkivfoto: Mathias Bojesen, Scanpix

Reformerne af kontanthjælpen handler om selve systemets fremtid.

For gør man ikke noget drastisk nu, så risikerer hele den folkelige opbakning til systemet at forsvinde. Det fortæller beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i et interview med Ugebrevet A4

Han vil hellere skære i alles ydelser end at risikere, at man mister grebet om kontanthjælpssystemet ved at acceptere en voksende tilgang af mennesker, der er på kontanthjælp i op til 20 år.

- Så bliver systemet truet. Der skal jo være en folkelig opbakning til de ordninger, der er i et samfund, for det er ordninger, der finansieres af skatteyderne, siger ministeren.

Han mener, der fortsat vil være brug for kontanthjælp, som han kalder for et meget afgørende forsørgelsesgrundlag i det danske velfærdssystem.

- Så det er et system, vi skal værne om. Det håber jeg altid, vi vil være i stand til at opretholde. For det er jo det sikkerhedsnet, der er for alle mennesker i Danmark, hvis man kommer i nød og ikke er omfattet af andre ordninger, understreger Jørn Neergaard Larsen over for Ugebrevet A4.

Ikke acceptabelt

Antallet af personer i kontanthjælpssystemet er steget med ca. 23 procent fra 2011 til 2016. Samtiddig er mange mennesker på kontanthjælp i længere tid af gangen end tidligere, og andelen af personer med anden etnisk baggrund er steget.

- Sagt med andre ord: Kontanthjælpssystemet har de senere år været i en udvikling der slet ikke var i overensstemmelse med de hensigter, der er med kontanthjælpssystemet, siger Jørn Neergaard Larsen.

En del af stigningen, erkender ministeren, skyldes andre reformer: Over 70.000 personer er røget ud af dagpengesystemet, siden dagpengeperioden blev halveret i 2013. Og Mette Frederiksens reform af førtidspension og fleksjob fra 2013 gjorde det meget vanskeligere at få førtidspension.

Men Jørn Neergaard Larsen hæfter sig ved det større billede. 

Antallet af kontanthjælpsmodtagere har været stigende. Samtidig med at der er tilvækst i nye job i Danmark. Men over en tredjedel af de nye job bliver besat med arbejdskraft fra andre europæiske lande.

- Man må bare sige, at så har vi en cocktail, der ikke er acceptabel,  siger han.

Kontanthjælpsloftet ser han som endnu et redskab for kommunerne til at få flere i job.

- Altså det skal være muligt for dem, der har ansvaret for vores beskæftigelsespolitik i Danmark at få en større del af de mennesker, der bor i Danmark, ansat i de ledige job, der er i Danmark. Også af den grund, at rigtigt mange af de ledige job er ufaglærte job, der bliver besat med arbejdskraft fra andre lande, siger han til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.