Minister vil ikke gøre noget nyt for 43.500 børn ramt af kontanthjælpsloft

På et samråd afviser social- og indenrigsminister, Karen Ellemann at lave nye tiltag for de børn, der rammes af kontanthjælpsloftet.
Foto: Bente Jæger/Scanpix

Tålmodighed og evalueringer.

Det var den pakke, socialminister Karen Ellemann havde med til fattige børn på et samråd torsdag.

Ministeren skulle kommentere resultaterne af en ny undersøgelse fra Børnerådet og redegøre for, hvordan hun vil håndtere og afhjælpe de sociale, psykologiske, sundheds- og uddannelsesmæssige konsekvenser, som fattigdom har for børn og unge i Danmark.

Samrådet falder dagen efter offentliggørelsen af en undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet, der viser, at der er 43.500 børn under 18 år i de familier, som 1. oktober er blevet trukket i kontanthjælp med det nye loft.

På trods af både undersøgelse og kontanthjælpsloftets konsekvenser havde ministeren ikke nogen nye tiltag med:

- Der er behov for, at vi fra Christiansborg kan holde tålmod og holde fokus. Vi skal ikke falde for fristelsen og tale problemer op og lede efter en hurtig snuptagsløsning, hver gang en ny undersøgelse titter frem. Det fjerner fokus fra væsentlige sociale problemer, vi har i Danmark, sagde Karen Ellemann, der var skeptisk over for Børnerådets undersøgelse.

Økonomi ikke lig afsavn

Faktisk mente ministeren, at kontanthjælpsloftet var en god måde at hjælpe fattige børn.

- Vi etablerer de trædesten, der gør, at arbejde ikke er uladsiggørligt, sagde Karen Ellemann.

På samrådet virkede det kortvarigt som om, at ministeren ikke mente, der var sammenhæng mellem økonomi og børns afsavn. Det fik flere af deltagerne på mødet til at reagere.

- Jeg vil bare bede ministeren om at bekræfte eller afkræfte, at jeg hørte, at ministeren sagde, at afsavn ikke afhænger af økonomi. Jeg er fuldstændig rystet, hvis det virkelig er regeringens opfattelse, erklærede Marianne Jelved fra Radikale Venstre.

Ministeren fik dog præciseret, at økonomi "ikke alene har betydning for afsavn". Det betyder dog ikke, at flere penge er løsningen på de fattige børns problemer, ifølge ministeren:

- Sociale problemer løses ikke med flere penge mellem hænderne, sagde Karen Ellemann.

Ingen nye tiltag

Det var Enhedslistens Pernille Skipper, der havde indkaldt til samrådet. Hun måtte flere gange spørge ind, fordi hun ikke fik svar på, om ministeren ville tage nye initiativer. Til sidst opremsede Pernille Skipper mulige tiltag såsom morgenmad på folkeskolerne, støtte til at tage på lejrskole og en handlingsplan. 

"Nej, nej, nej", hørte Pernille Skipper som ministerens svar.

- Det sociale system har ikke nogen indsats klar, der er ikke nye initiativer på vej til at afhjælpe børnefamilier, måtte Pernille Skipper til sidst konkludere.

Det syntes ministeren var en "urimelig" konklusion.

- Der foregår masser af sociale initiativer, og jeg er stærkt optaget af, at de er effektfulde, sagde Karen Ellemann.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.