Minister skal forklare: 500 ældre er i ressourceforløb

500 ældre er i gang med længere forløb, der skal afklare deres arbejdsevne. SF mener det er bekymrende, og at aldersbegrænsning skal ind i diskussionen om, hvem der skal i ressourceforløb  
- Første gang jeg fik henvendelser fra ældre, der skrev de var i ressourceforløb, tænkte jeg, at det kunne ikke passe, siger beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge.   
- Første gang jeg fik henvendelser fra ældre, der skrev de var i ressourceforløb, tænkte jeg, at det kunne ikke passe, siger beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge.    Foto: Arkiv/Thomas Lekfeldt/Scanpix

500 personer over 60 år er i gang med at gennemføre et ressourceforløb, selvom de alle er over 60 år.

Det kom frem på et samråd med beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen, hvor beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge spurgte ind til antallet af ældre i ressourceforløb.

- Det synes jeg er bekymrende. Intentionen med reformen af førtidspension og fleksjob var, at især de yngre årgange ikke skulle på førtidspension. Hvorfor skal man have afprøvet sin arbejdsevne lige før man skal på pension? siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen kunne ikke på stående fod svare på, hvorfor 500 ældre er i ressourceforløb.

- Det kan jeg ikke uddybe. Men jeg har heller ikke nogen formodning om, at det er en uønsket situation, de er i. Det kan jo meget vel være, at det er sager, hvor mennesker har ønsket at få hjælp, siger ministeren i samrådet.

Han tilbød at få undersøgt sagen nærmere i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

- Men vi skal bare være opmærksomme på, at det ikke er tristesse det hele. Der kan udmærket være tale om 500 tilfredse mennesker i ressourceforløb, men jeg ved det ikke, sagde ministeren.  

Få år tilbage på arbejdsmarkedet

Men Karsten Hønge mener, at selvom ældre skal have ret til at deltage i ressourceforløb, er der grund til at se nærmere på det.

- Første gang jeg fik henvendelser fra ældre, der skrev de var i ressourceforløb, tænkte jeg, at det kunne ikke passe, siger Karsten Hønge.   

Et ressourceforløb varer mellem et og fem år og er ment som en måde at give mennesker på kanten af førtidspension mulighed for at komme sig og afklare, om de skal have fleksjob, almindeligt arbejde eller på pension.

I ressourceforløb får en enlig omkring 8.000 kroner mindre om måneden, end hvis vedkommende havde fået førtidspension. 

- Der er altså ikke mange år tilbage på arbejdsmarkedet, hvis man skal gennem sådan et forløb først, siger han. 

Misbrug af ressourceforløb 

Som Avisen.dk skrev i går, er partilederne for Socialdemokraterne, Radikale og SF nu enige om, at der er brug for at ændre i lovgivningen om ressorceforløb. De nævner blandt andet en omdiskuterede sengepraktik.

Men Karsten Hønge foreslår også, at man tager alder med i diskussionerne.

- Vi skal begrænse misbruget af ressourceforløb. Jeg vil ikke sige, at jeg fortryder, at vi ikke skrev begrænsninger ind på for eksempel alder og arbejdsevne. Men vi havde ikke fantasi til at forestille os, hvor langt kommunerne ville gå, siger Karsten Hønge.    

Radikale Venstre har netop lanceret en ny seniorførtidspension, der skal give en nemmere udvej for ældre nedslidte, der har under fem år tilbage på arbejdsmarkedet. Samtidig skal pensionsalderen hæves.

- Det er en ren tilståelsessag fra de Radikales side, der godt ved, at der er et problem. Men hvorfor vente med at løse det, og kun tage det op, fordi de samtidig vil hæve pensionsalderen?, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.