Efter undersøgelse af ressourceforløb: "Der er kommuner, der skal tage sig sammen"

Hverken SF eller Enhedslisten er overrasket over resultaterne af den undersøgelse af ressourceforløb, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har fået gennemført.
Mens Finn Sørensen (th.) mener, at undersøgelsen burde være en anledning til at lave loven om, så er Karsen Hønge (tv.) ikke afvisende, men han håber, at der kan laves ændringer inden for lovens rammer.
Mens Finn Sørensen (th.) mener, at undersøgelsen burde være en anledning til at lave loven om, så er Karsen Hønge (tv.) ikke afvisende, men han håber, at der kan laves ændringer inden for lovens rammer. Foto: SF, Scanpix, Enhedslisten

Ressourceforløbene får en blandet modtagelser af borgerne.

Det viser en landsdækkende brugerundersøgelse, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har fået gennemført.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort fredag, viser, at hver tredje er utilfreds med sit ressourceforløb, mens 43 procent er tilfredse. 24 procent ønsker enten ikke at svare eller svarer ved ikke.

Og undersøgelsen resultater flugter meget godt med de mange borgerhenvendelser, som politikerne har modtaget. Sådan lyder det nu fra både Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen og SF's ditto Karsten Hønge.

- Undersøgelsen svarer meget godt til min egen oplevelse. Der er heldigvis nogle mennesker, der kan bruge de her ressourceforløb til noget fornuftigt. Det hele er ikke kun en jammerdal. Der er nogle mennesker, der rent faktisk får noget ud af det, siger Karsten Hønge.

Kritiseret system

Ressourceforløbene blev indført i forbindelse med førtidspensionsreformen fra 2012. De skal gøre flere syge og sårbare ledige i stand til at komme ud på arbejdsmarkedet eller tage en uddannelse frem for at komme på førtidspension.

Systemet er blevet kritiseret for ikke at leve op til sin egen målsætning - og endda at gøre folk mere syge. 

Senest udløste det vild kritik, at en handicappet kvinde fra Næstved blev sendt i arbejdsprøvning i fem minutter som en del af et ressourceforløb. Flere artikler fra Avisen.dk viser, at sagen langt fra er enestående.

- Vi har fået utallige historier om, hvordan kommunerne sender borgere i ressourceforløb på trods af klare advarsler fra læger og speciallæger. Og selvom alle mulige undersøgelser siger, at der ikke er nogen arbejdsevne tilbage, bliver de ved med at trække borgerne gennem de her forløb, siger Enhedslistens Finn Sørensen.

Han anerkender, at 43 procent er tilfredse med deres ressourceforløb, men mener, at man burde undersøge, hvorfor de er så tilfredse. 

- Glæden kan jo også skyldes, at de sammenligner med de vilkår, de ville have, hvis de røg på kontanthjælp. Det er jo desværre alternativet. Det er jo ikke sådan, at folk får lov at vælge mellem en førtidspension og et ressourceforløb, siger Finn Sørensen, der understreger, at ressourceforløb kan være en god ting for nogle.

- Ressourceforløb kan være en god ting, hvis kommunerne gør arbejdet ordentligt, siger han.

Kommuner skal tage sig sammen

Karsten Hønge mener, at undersøgelsen burde give anledning til, at kommunerne lærer af hinanden.

- Der er kommuner, der skal tage sig sammen. De undskylder sig med, at de ikke kan gøre det anderledes, men gu' kan I så. I kan se, at der er andre steder, hvor det godt kan lade sig gøre, så nu gider jeg ikke høre flere dårlige undskyldninger fra de jammerlige kommuner, hvor man ikke tager borgerne i hånden. For det kan lade sig gøre, siger Karsten Hønge, der er træt af dårlige undskyldninger fra kommunerne.

Mens Finn Sørensen mener, at undersøgelsen burde være en anledning til at lave loven om, så er Karsen Hønge ikke afvisende, men han håber, at der kan laves ændringer inden for lovens rammer.

SF var med til at vedtage loven, da partiet sad i regering, og forligspartierne bag reformen skal mødes om en uge.

- Det er mit mål inde ved det bord at være talerør og tillidsmand for dem, der er kommet i klemme. Jeg håber, at vi kan få det rettet til inden for lovens rammer, og hvis det ikke kan lade sig gøre, så må vi i forligskredsen i fællesskab lægge op til, hvad er det for nogle ændringer, der skal til, siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.