EL om fem minutters arbejdsprøvning: Tag ansvar for vanvittig lovgivning, Neergaard!

Efter weekendens afsløring omkring fem minutters praktik kræver Enhedslistens Eva Flyvholm nu svar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).
Enhedslistens Eva Flyvholm afkræver svar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen efter weekends sag fra Næstved.
Enhedslistens Eva Flyvholm afkræver svar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen efter weekends sag fra Næstved. Foto: Scanpix/arkiv

Efter weekendens afsløring af en sag fra Næstved Kommune, hvor en handicappet kvinde i ressourceforløb skulle jobprøves i fem minutter om ugen, afkræver Enhedslisten nu svar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

Spørgsmålene er blevet stillet af Eva Flyvholm fra Enhedslisten og omhandler, hvorvidt ministeren synes, det er rimeligt, om det er i overensstemmelse med loven, samt hvorvidt syge mennesker får det bedre eller værre af et sådant forløb.

- Det her er et helt ekstremt eksempel på, hvor vanvittig den her lovgivning er, og hvordan folk bliver presset ud i praktiker, som er fuldstændig meningsløse og skadelige, siger Eva Flyvholm til Avisen.dk.

Den handicappede kvinde i Næstved skulle arbejde i fem minutter om dagen i ressourceforløb. Jobbet bestod i at tælle varer på hylderne i en virksomhed, men da hun ikke kunne holde på tælleapparatet, var en anden medarbejder nødt til at hjælpe hende med det. Samtidig ventede taxaen, der kørte kvinden hen til virksomheden, uden for og ventede på at køre hende hjem igen, da andet ikke kunne betale sig.

Lovgivningen gør syge mere syge

Ifølge Enhedslisten bærer kommunerne naturligvis et ansvar for sagsbehandlingen i disse sager, men det overordnede ansvar ligger hos ministeren.

- Kommunerne skal naturligvis kigge på sagsbehandlingen, men lovgivningen skal først og fremmest ændres i Folketinget. Derfor synes jeg, det er helt rimeligt, at ministeren bliver præsenteret for, hvad lovgivningen betyder for helt almindelige mennesker, siger Eva Flyvholm.

I bund og grund bærer beskæftigelsesministeren nemlig ansvaret for en lovgivning, der ifølge Enhedslisten blot gør syge menneske endnu mere syge.

- Hvis man er alvorligt syg, så får man det bestemt ikke bedre af, at man ti uger i træk skal ud for at arbejde i fem minutter. Det her eksempel er så grelt, at selv beskæftigelsesministeren må kunne se, at der er noget riv-rask-ruskende galt med lovgivningen, siger Eva Flyvholm.

Hos Enhedslisten venter man nu spændt på svar fra ministeren. I øjeblikket oplever de nemlig, at ansvaret bare bliver skubbet rundt. Og hvis problemet skal løses, må ansvaret placeres først.

 - Er det virkelig sådan, loven skal forstås? Det er det, som vi vil have klarhed omkring. For lige i øjeblikket bliver aben bare sendt lidt rundt mellem ministeren, kommunerne og jobcentre. Og det, der er så frygteligt, er, at vi taler om syge folk, hvor sagerne trækkes i langdrag. Vi ser, hvordan disse syge folk oplever en mistillid, hvor systemet mener, at de lyver. Det kan da kun gøre syge menneskers situation værre, slutter Eva Flyvholm.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.