Millioner går tabt: Arbejdsløse snydes for uddannelse

Der var afsat millioner til at uddanne de ufaglærte i beskæftigelsesreformen. Men pengene bliver ikke brugt, lyder det fra LO.
Ifølge LO's undersøgelser vil 55.000 ufaglærte gerne have en uddannelse
Ifølge LO's undersøgelser vil 55.000 ufaglærte gerne have en uddannelse Scanpix

De ufaglærte skal have en uddannelse.

Sådan lød målet, da beskæftigelsesreformen trådte i kraft den 1. januar 2015. Og der var afsat tocifrede milliontal til at opfylde ambitionerne. Problemet er ifølge LO, at pengene ikke er blevet brugt.

LO, paraplyorganisationen for 18 fagforbund, der repræsenterer 1,1 millioner medlemmer, kalder reformen for en gevaldig skuffelse. 

- Beskæftigelsesreformen skuffer gevaldigt, fordi den snyder de arbejdsløse for uddannelse, siger LO's formand, Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

- Det skader samfundet, virksomhederne og især den enkelte arbejdsløse, at beskæftigelsesreformen ikke virker.

Spildte bedrifter

LO's analyse peger på tre initiativer, hvor millioner er tabt.

Det første: Den særligt oprettede pulje til at uddanne ufaglærte arbejdsløse til faglærte i deres dagpengeperiode. Her var afsat 54 millioner kroner. Men kun 1,4 millioner er blevet anvendt. Konsekvens: Kun 40 ufaglærte fik bevilget et erhvervsuddannelseforløb. Målet var 519 personer.

Det andet: Der blev oprettet en pulje til korte erhvervsforløb. Puljen lød på 81,2 millioner kroner.  Blot 44,5 millioner blev bevilliget af jobcentrene.

Det tredje: Der blev oprettet en ordning kaldet "seks ugers jobrettet uddannelse".

I finansloven forventede regeringen, at 2.300 fuldtidspersoner deltog. LO’s opgørelse viser, at blot 1.249 fuldtidspersoner deltog.

Fuld løn under uddannelse

En af årsagerne til den manglende succes kan være, at folk under uddannelse får reduceret deres dagpenge. Og det bør regeringen gøre noget ved, mener LO.

– Jeg vil blandt andet opfordre beskæftigelsesministeren til at ændre reglerne, så den arbejdsløse på dagpenge får ret til fuld dagpenge under uddannelse – og ikke kun får 80 procent af dagpengene. Man skal ikke straffes økonomisk for at uddanne sig, foreslår Lizette Risgaard.

Hun opfordrer regeringen til at droppe de rigide regler, der forhindrer folk i at sammensætte et godt kompetenceforløb.

- Det er jo i alles interesse, at arbejdsløse kommer i varigt arbejde, så de kan forsørge sig selv og bidrage med skat til vores fælles velfærd, siger Lizette Risgaard i pressemeddelelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.