LO-kongres 2015

Mette F.'s barske velkomst: "Hun får et hårdt knus"

Topfolk i fagbevægelsen bebuder fortsat uro om dagpenge. Mandag får Mette Frederiksen et hårdt knus med besked om, at den nye aftale er noget møg.
Topfolk i fagbevægelsen vil give S-formand Mette Frederiksen en lunken modtagelse på LO-kongressen i morgen. De er vrede over dagpenge-aftalen. 
Topfolk i fagbevægelsen vil give S-formand Mette Frederiksen en lunken modtagelse på LO-kongressen i morgen. De er vrede over dagpenge-aftalen.  Foto: Henning Bagger/Scanpix.

Balladen om dagpengene er langt fra forbi med den aftale, som kom i torsdags. For aftalen er ganske enkel for dårlig. Det mener flere af fagbevægelsens topfolk, som luftede deres vrede på LO-kongressen i Aalborg.

Formanden for HK/Danmark, Kim Simonsen, lagde ikke skjul på, at han mener, dagpengeløsningen er noget ”møg”. Hans kritik er nu mest rettet mod Christiansborg.

Kim Simonsen spurgte forsamlingen, hvilken velkomst Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, skal have, når hun mandag morgen kommer til Aalborg og holder tale for kongressen.

- Skal hun have skæld ud, eller skal hun have et knus? Jeg vil give hende et hårdt knus. Og så vil jeg hviske i hendes øre: "Det var ikke godt nok", sagde Kim Simonsen.

Chok i FOA

Mona Striib, der er næstformand i FOA, er mildt sagt utilfreds med, at indførelse af karensdage blev en del af dagpengeløsningen. Og det faktum, at det var fagbevægelsen selv med Harald Børsting (LO) og Bente Sorgenfrey (FTF) siddende i dagpengekommissionen, der angiveligt kom med forslaget om indførelse af karensdage, er hun helt uforstående over for.

Hun mener, at Børsting har handlet udenom baglandets interesse.

- Jeg har ikke hørt et eneste forbund diskutere karensdage. Så chokket var stort, da vi hørte om det, sagde Mona Striib.

Hun kalder de kommende karensdage - dage uden dagpenge - for dummebøder og kræver, at de ikke bliver indført.

- Vi bliver nødt til som fællesskab at sadle hesten igen, for vi har slet ikke fået det trygge dagpengesystem, som der er brug for, sagde Mona Striib.

Hun er også bekymret for, at færre unge vil melde sig ind i en a-kasse som følge af de lavere satser for nyuddannede.

Ryggen til a-kasserne

Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, kommer med en advarsel:

- Aftalen om karensdage var den helt forkerte vej at gå. Den udhuler dagpengene, og vi risikerer, at flere vender ryggen til arbejdsløshedsforsikringen, sagde Claus Jensen.

Formanden for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen, luftede en ligende bekymring.

- Det er forkert at tale om, at dagpengesystemet nu er fremtidssikret. Med den lavere dimittendsats er systemet ved at blive uattraktivt for en stor gruppe. Og det bliver også mindre attraktivt for dem, der har lav ledighed, sagde Benny Andersen.

Kørt over

Formanden for Teknisk Landsforbund, Lone Engberg Thomsen, var forundret over det politiske forløb med dagpengene.

- Det virkede som om, fagbevægelsen blev kørt over med den nye aftale. Der gik ikke mere end tre dage, så var aftalen på plads, sagde Lone Engberg Thomsen, og fortsatte:

- Det er ikke rimeligt, at dimittenderne skal betale halvdelen af dagpengeaftalen. Politikerne har virkelig ikke tænkt sig om her.

- Det modvirker, at vi får dimittender til at melde sig ind i a-kasserne. Det er ellers noget, vi takket være en lang og sej indsats har haft succes med de seneste år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.