Flere østeuropæere tager dagpenge med til hjemlandet

Østeuropæiske EU-­borgere er overrepræsenterede i dagpenge-statistikken, og de benytter sig i stadig stigende grad af muligheden for at tage danske dagpenge med ud af landet. Omfanget er endnu ikke alarmerende, men regeringen vil tage kampen op for at få ændret EU­-reglerne.
Østeuropæere plukker jordbær i Danmark - og når de ikke er i arbejde, tager flere nu deres dagpenge med til hjemlandet.
Østeuropæere plukker jordbær i Danmark - og når de ikke er i arbejde, tager flere nu deres dagpenge med til hjemlandet. Foto: Scanpix/arkiv

Østeuropæiske EU-borgere fylder stadig mere i det danske dagpengesystem. På bare fem år er antallet af østeuropæiske EU-borgere, der modtager dagpenge i Danmark, næsten firedoblet, selvom antallet af dagpengemodtagere generelt er faldet.

Det skriver Ugebrevet A4.

I samme periode er antallet af østeuropæere, der tager dagpenge med til hjemlandet eller et andet EU-land, også skudt i vejret. Sidste år var der for første gang nogensinde flere udlændinge end danskere, der benyttede sig af muligheden for at tage danske dagpenge med ud af landet og søge job.

Det viser et omfattende datamateriale omkring udlændinge i det danske dagpengesystem, som er udarbejdet i forbindelse med dagpengekommissionens arbejde.

Klar tendens

Fra 2010 til 2014 er antallet af østeuropæere der får danske dagpenge steget fra 911 til 3423. I samme periode er det totale antal af dagpengemodtagere faldet med 25.000.

Samtidig er antallet af østeuropæere, der tager dagpenge med ud af landet, steget fra 49 til 549.

- Omfanget er ikke så stort, at det er et økonomisk problem. Men der er en klar tendens. Og det er en tendens, vi må forvente vil fortsætte med at stige i takt med, at vi får et arbejdsmarked, der bliver mere og mere præget af migration, siger Jon Kvist, professor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet og medlem af dagpengekommissionen, til Ugebrevet A4.

På baggrund af det stigende antal østeuropæere i dagpengesystemet har dagpengekommissionen fremsat en række konkrete anbefalinger til ændringer af EU-reglerne, som regeringen nu har forpligtet sig til at kæmpe for i Bruxelles.

Ikke rimeligt

- Vi har nogle høje ydelser i Danmark, og det er ikke rimeligt, hvis man skulle kunne få arbejdsløshedsydelser i Danmark efter meget kort tids beskæftigelse. Derfor arbejder vi for, at det kommer til at fremgå klart af EU-reglerne, at man skal arbejde som minimum nogle måneder i et land, før man kan komme i betragtning til arbejdsløshedsdagpenge, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i en skriftlig kommentar til Ugebrevet A4.

Regeringen vil også begrænse retten til at tage dagpenge med til udlandet, blandt andet ved at søge EU-opbakning til at dagpengesatsen kan justeres, så den passer til leveomkostningerne i det land, man udrejser til.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.