Metro-sag er usexet: Nu vil byggeriet gøre op med dårligt ry

”Byggeriets Samfundsansvar” vil få flere danske virksomheder til at tage et større ansvar i kampen mod social dumping og rod i arbejdsforholdene.
ARKIVFOTO: - Det er jo ikke sexet at være i en branche, hvor man ikke kan finde ud af at sørge for sikkerheden, hvor man laver karteldannelse, eller ikke formår at leve op til overenskomsterne, siger han til DR Nyheder.
ARKIVFOTO: - Det er jo ikke sexet at være i en branche, hvor man ikke kan finde ud af at sørge for sikkerheden, hvor man laver karteldannelse, eller ikke formår at leve op til overenskomsterne, siger han til DR Nyheder. Bax Lindhardt/Scanpix

En ny forening i dansk byggeri ser nu dagens lys.

”Byggeriets Samfundsansvar” er en forening af foreløbig 60 danske virksomheder, der er gået sammen om at gøre op med byggeriets dårlige omdømme.

Det skriver DR Nyheder.

De har alle skrevet under på et nyt charter, som i sidste ende skal forhindre eksempelvis den byge af møgsager, som på det seneste har ramt Metro-byggeriet i København. Dansk byggeris image skal simpelthen styrkes, siger formand for Foreningen Byggeriets Samfundsansvar, Palle Adamsen, til DR Nyheder.

LÆS OGSÅ: Metro-arbejdere får millioner i erstatning

- Det er jo ikke sexet at være i en branche, hvor man ikke kan finde ud af at sørge for sikkerheden, hvor man laver karteldannelse, eller ikke formår at leve op til overenskomsterne, siger han til DR Nyheder.

LÆS OGSÅ: Afsløret i social dumping: 75 anholdte - fejl for 200 mio.

For godt en måned siden blev den største sag om løndumping i Danmark afgjort ved en voldgift. Her blev det italienske metro-firma Cipa pålagt at betale 22 millioner kroner i bod og efterbetaling, fordi det havde underbetalt flere af sine rumænske, polske og italienske medarbejdere.

Metro-sagen spøger

Sagen er bare en ud af en lang række sager om social dumping i byggebranchen, og Palle Adamsen forklarer da også, at det nu er vigtigere end nogensinde, at skabe ordentlige vilkår.

LÆS OGSÅ: Metrosagen spøger: Værn mod lønfusk hitter i kommuner

- Det handler om, at vi som aktører i byggebranchen erkender, hvor vi er gode, og hvor vi skal blive bedre. Og de fleste af os skal blive bedre. Målet for foreningen er, at vi kan blive en slags byggeriets kvalitetsmærke. Sådan at de, der er dygtige til at håndtere det her, bliver præmieret og får flere ordrer i ordrebogen. For vi gør selvfølgelig ikke det her for alene for vores blå øjnes skyld, siger Palle Adamsen til DR Nyheder.

Kan smides ud

Det nye initiativ bliver taget godt imod af både bygningsarbejdernes fagforening, 3F BJMF, og en af landets største udbydere af byggeprojekter Københavns Kommune.

Palle Adamsen forklarer at, det skal være muligt at blive smidt ud af Byggeriets Samfundsansvar, som forventer at runde 300 medlemmer i løbet af 2015.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.