Martin på 58 starter på socialrådgiver-studiet: Vil bekæmpe ulighed

Når arbejdsmarkedet ikke vil have én med de kvalifikationer, man har, må man jo skaffe sig nogle nye. Martin Dam Hansen er kommet ind på socialrådgiverstudiet som 58-årig.
- Jeg har aldrig tænkt i efterløn eller pension og har svært ved at forestille mig, at jeg ikke skal fortsætte med at arbejde, indtil fysikken sætter en stopper for det, siger Martin Dam Hansen.
- Jeg har aldrig tænkt i efterløn eller pension og har svært ved at forestille mig, at jeg ikke skal fortsætte med at arbejde, indtil fysikken sætter en stopper for det, siger Martin Dam Hansen. Foto: Frederik Jimenez/arkiv/Scanpix

Inde eller ude? Det var ikke kun unge, der sad sent oppe i nat og ventede på mail om, hvorvidt de er kommet ind på drømmestudiet.

58-årige Martin Dam Hansen fra Vallensbæk sad også og bed negle, før han et godt stykke over midnat kunne åbne en flaske op og fejre den glædelige begivenhed med sin kone: Han var kommet ind på socialrådgiverstudiet i Nykøbing på Falster!

Lille skår i glæden

Det var kun et lille skår i glæden, at det ikke blev på førsteprioriteten, skolen i Roskilde, hvor han kunne have taget uddannelsen som dagstudium. Nu bliver uddannelsen i et vist omfang i stedet gennemført som fjernstudium.

- Jeg glæder mig og ser en stor mission for dygtige socialrådgivere. Vi lever i et land med stigende ulighed, og der er et stort behov for hjælpe folk på kanten af arbejdsmarkedet, siger Martin Dam Hansen.

Ringen er sluttet

Martin Dam Hansen er tidligere direktør, har en master i offentlig forvaltning og er forfatter til flere undervisningsbøger. Hans første uddannelse var dog som sygeplejerske, og dengang handlede det også om at hjælpe mennesker.

- Ringen er sluttet. Jeg kan se en særlig styrke i at kombinere kompetencerne som både sygeplejerske og socialrådgiver. For ikke at tale om samfundsindsigt, menneskekundskab og erfaring. Der er for eksempel et fantastisk projekt, ’Gadejuristen’, som arbejder med de allersvageste på gadeplan. Sådan noget kunne jeg godt tænke mig, siger Martin Dam Hansen.

Nej til efterløn og pension

Han bliver 61, før eksamensbeviset er hjemme, men det ser han ikke som noget problem.

- Jeg har aldrig tænkt i efterløn eller pension og har svært ved at forestille mig, at jeg ikke skal fortsætte med at arbejde, indtil fysikken sætter en stopper for det. Samfundsmæssigt ville det selvfølgelig være en bedre investering at give uddannelsen til en person i tyverne. Men det er ikke min bekymring, siger Martin Dam Hansen.

Om der er arbejdsgivere, der vil være skeptiske over for ham til den tid på grund af hans alder, ved han ikke.

- Men arbejdsløsheden blandt socialrådgivere er på under to procent, så jeg ser fortrøstningsfuldt på beskæftigelsesmulighederne, siger han.

Hundredvis af forgæves ansøgninger

Martin Dam Hansen skal nu leve af SU de næste tre et halvt år, men hans kone har et godt arbejde, så det skal nok gå, mener han.

Det er nu heller ikke nogen stor indtægt, Martin Dam Hansen giver afkald på, når han starter på sin uddannelse. Han har været på dagpenge i knap et år og før det i støttet projektjob.

Faktisk ligger hans seneste fast job fem år tilbage, selv om han har skrevet mange hundrede ansøgninger og har opbygget et imponerende CV, efter at han stoppede som sygeplejerske og i første omgang gik over i det private erhvervsliv som sælger af produkter til medicinalbranchen. Han har som nævnt en master i offentlig forvaltning, er tidligere direktør og forfatter og har også været karriererådgiver for ledige akademikere.

Udbredt aldersdiskrimination

Forklaringen er, at han har rundet de 50, mener Martin Dam Hansen selv.

- Der er en udbredt aldersdiskrimination på det danske arbejdsmarked. Derfor kræver det en særlig indsats at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. Den slags kunne jeg også godt tænke mig at arbejde med, siger den kommende socialrådgiverstuderende, der ikke altid har været imponeret af den hjælp, han selv har modtaget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.