Sygeplejersker jubler over rekordsøgning: Danskerne vil velfærd

Flere end nogensinde har søgt sygeplejerskeuddannelsen som førsteprioritet. Det vækker glæde hos Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, der dog også peger på et behov for endnu flere studiepladser.
Hele 5.723 valgte i år sygeplejerskeuddannelsen som deres første prioritet.
Hele 5.723 valgte i år sygeplejerskeuddannelsen som deres første prioritet. Foto: Scanpix

Rigtig mange studiesøgende unge vil gerne tage sig af syge og udsatte.

Hele 5.723 valgte i år sygeplejerskeuddannelsen som deres første prioritet, viser KOT-tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet om årets optag på landets uddannelser.

Og det vækker stor glæde hos Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS).

- Det er rigtig positivt, at så mange vælger at uddanne sig i et fag, der er så værdifuldt for vores samfund, siger formand Rasmus Dedenroth.

Han mener, at det især skyldes et øget fokus på velfærd blandt danskerne.

- I et samfundsmæssigt perspektiv fylder velfærd- og velfærdsdiskussionen rigtig meget. Det har vi blandt andet set i valgkampen. Danskerne vil rigtig gerne velfærd. Alle de sundhedsfaglige uddannelser har fået en højere tilslutning end tidligere, og det viser et billede af, at danske unge og studiesøgende rigtig gerne vil omsorgsfagene, siger han til Avisen.dk.

Behov for øget optag

Rasmus Dedenroth ærgrer sig samtidig over, at så mange får afslag på at komme ind. På sygeplejerskeuddannelsen er der i år hele 67 procent flere førsteprioritetsansøgere, end der er blevet optaget.

- Det ærgeligt at man må afvise så mange, også set i forhold til den lave arbejdsløshed, der er blandt sygeplejersker. Der er behov for sygeplejersker i samfundet, også set i forhold til den demografiske udvikling, som vi har i øjeblikket, hvor der kommer flere og flere ældre, siger han.

Og det er næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, enig i. Hun peger på behovet for at øge dimensioneringen til sygeplejefaget. Det på trods af, at antallet af studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen fornylig er blevet øget.

- Det er bekymrende, at så mange i år er blevet afvist, når der er så stor efterspørgsel på sygeplejerskernes arbejdskraft. Derfor har vi behov for at øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen endnu mere, siger hun.

I alt er 3.434 blevet optaget på sygeplejerskeuddannelsen i år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.