Lønstigning på 800 kroner: Nu dropper familier au pair

"Mange velstillede danskere har været ude efter en ekstremt billig arbejdskraft."
Filippinske au pairs på loppemarked i Charlottenlund.
Filippinske au pairs på loppemarked i Charlottenlund. FOTO: Jakob Dall/arkiv/Scanpix

Danske børnefamilier er tilsyneladende ikke parat til at punge ud med 4.000 kroner om måneden til en filippinsk au pair, der gør rent, stryger tøj og passer børn.

Antallet af opholdstilladelser til au pairs ser ud til at dykke markant, og 2015 tegner til at sætte bundrekord.

Det sker, efter at en ny lov har givet au pair-piger mere i løn og pålagt værtsfamilier at betale både flybilletter, danskundervisning og diverse forsikringer.

Fagforbundet FOA mener, at faldet i opholdstilladelser vidner om, at mange danskere har betragtet au pairs som billig arbejdskraft.

- Det er kedeligt, at beskedne forbedringer af au-pair-ordningen afholder nogle velhaverfamilier fra at bruge ordningen. Det sender et signal om, at mange velstillede danskere har været ude efter en ekstremt billig arbejdskraft i deres hjem. Og for mig at se har det også været en regulær udnyttelse af den billige arbejdskraft, siger forbundsformand Dennis Kristensen.

800 kroner mere i lommepenge

I årets første fem måneder er der kun givet opholdstilladelse til 671 au pairs, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. En fremskrivning af tallet til resten af året viser, at kun cirka 1.600 au pairs får ophold i Danmark i år.

Det vil være mindst 300 færre sammenlignet med 2014, hvor 1.908 au pairs fik opholdstilladelse i Danmark.

faktaboks

Opholdstilladelser til au pair-personer i 2015

 • Januar: 186
 • Februar: 106
 • Marts: 178
 • April: 84
 • Maj: 117

Ialt i de første fem måneder af 2015: 671

Au pair opholdstilladelser i alt pr. år

 • 2008: 2.937
 • 2009: 2.773
 • 2010: 2.649
 • 2011: 2.409
 • 2012: 2.104
 • 2013: 1.989
 • 2014: 1.908

Kilde: Tal fra hhv. udlændingestyrelsen og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Beskæftigelsesministeriet.

UDVID

Efter langvarig debat fik SR-regeringen i begyndelsen af 2015 opbakning til en forbedring af au pair-ordningen. Det skete med støtte fra Enhedslisten, SF og DF, mens V, LA og K holdt sig uden for aftalen.

Den nye regler gælder fra 1. juli, og betyder, at en au pair stiger fra 3.200 til 4.000 kroner i månedlige lommepenge. Foruden kost og logi skal værtsfamilier desuden betale rejseudgifter til og fra Danmark og 5.000 kr. til danskundervisning.

SF: Au pair er underbetalt arbejdskraft

Ifølge SF's arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge er antallet af opholdstilladelser til au pairs ved at finde et mere naturligt leje, end da der var tæt på 3.000 om året.

- Uanset at lønnen er steget, antager au pair-ordningen karakter af lønarbejde og det er underbetalt arbejdskraft. Vi ser meget hellere få au pairs på bedre vilkår end mange au pairs på ringe vilkår, siger han.

SF-politikeren fremhæver, at den nye lovgivning er et fremskridt, men at der stadig er lang vej til, før SF klapper i hænderne.

- Lige nu daler danske familiers lyst til at få en au pair. Men det kan godt være, at der bliver bud efter flere au pair, når folk vænner sig til, at lønnen er steget, siger Karsten Hønge.

Rige har stadig råd til au pair

Projektleder i Kirkernes Integrations Tjeneste, Hans Henrik Lund, tror ikke, at faldet af opholdstilladelser til au pairs fortsætter.

- Der har været stor usikkerhed omkring den nye lov, men nu kender familierne vilkårene, og jeg forventer, at der vil være flere ansøgninger i efteråret. For mange velhaverfamilier betyder en lønstigning på knap 1.000 kroner om måneden til au pairen ikke alverden, og de vil fortsat have råd til at bruge ordningen, siger han.

FOA vil fortsat presse på for at få anerkendt au pair-ordningen som en arbejdsmarkedsordning og ikke kulturel udveksling.

- Au pairs får fortsat en meget, meget lav lommepengeydelse, og når vi gør regnebrættet op, står arbejdsgiveren stadigvæk urimeligt stærkt i forhold til au pair, siger Dennis Kristensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.