V om 4.000 kr. i månedsløn: Nu er au pair alt for dyrt!

Jakob Ellemann-Jensen vender tommelfingeren nedad til ny lov, der ellers har sikret au pair-piger i Danmark en lønstigning på 800 kroner.
Det er blevet for dyrt for helt normale familier at have en au pair boende, mener Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen.
Det er blevet for dyrt for helt normale familier at have en au pair boende, mener Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen. FOTO: Axel Schütt/Scanpix

Det var dumt at give au pairs flere lommepenge for at gøre rent, vaske tøj og passe børn hos danske familier, mener regeringspartiet Venstre.

Avisen.dk kan i dag fortælle, at antallet af opholdstilladelser til au pairs ser ud til at falde efter, at et flertal i Folketinget tidligere i år besluttede at give au pairs lønforhøjelse fra 3.200 kroner til 4.000 kroner om måneden.

Sammen med Liberal Alliance og Konservative står Venstre udenfor forliget, og det er partiets politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen godt tilfreds med.

- Vi mener, at aftalen gør det alt for dyrt for helt normale familier at have en au pair boende. Aftalen er derudover bureaukratisk og hele ideen om kulturel udveksling, som ligger bag formålet med au pairs går tabt, skriver han i en sms til Avisen.dk.

Lønstigning på 800 kroner

Udover stigningen i  lommepenge – eller løn – betyder den nye lov også, at værtsfamilier skal betale flybilletter til og fra Danmark, forskellige forsikringer samt 5.000 kroner til danskundervisning. Derudover får au pairs kost og logi, ligesom de har ret til en fast halv fridag om ugen ud over den eksisterende fridag.

Venstres ordfører fremhæver, at Venstre ikke kan stille noget op i forhold til ændringer af aftalen, da partiet ikke er en del af det brede forlig, der gælder indtil et af forligspartierne løber fra aftalen.

- Derfor vil au pair-aftalen stadig gælde fremadrettet, noterer Jakob Ellemann-Jensen.

Rigmandsordning

Med andre ord siger Venstre: Den nye au pair lov er noget makværk, men vi kan ikke lave den om.

Allerede inden den nye aftale blev vedtaget, advarede Venstres daværende ordfører, Fatma Øktem, om at et markant lønhop til au pairs ville gøre det til en rigmandsordning, og at almindelige familier ikke længere ville have råd til en au pair.

Den advarsel holdt tilsyneladende stik. Alt tyder på, at kun cirka 1.600 au pairs får opholdstilladelse i Danmark i 2015, mens der sidste år blev givet knap 1.900 opholdstilladelser.

Au pairs har intet at gøre med kulturel udveksling

SF, der sammen med Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale og Dansk Folkeparti står bag forbedringerne, går ikke op i antallet af au pairs, men de vilkår, som de opholder sig i Danmark på, fastslår SF’s arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge.

- Det vigtigste for os er ikke antallet, men den måde man behandler folk på. Det er vigtigere at tilbyde au pairs bedre vilkår, end at der kommer mange til ringe vilkår, siger han.

Ideen om au pair-ordningen som kulturel udveksling er for længst gået tabt, mener SF-ordføreren. I de senere år har au pairs alene været en arbejdsmarkedsordning, hvor danskerne har haft adgang til ekstrem billig udenlandsk arbejdskraft, mener Karsten Hønge, som gerne ser flere forbedringer.

- Det her er en forbedring i forhold til tidligere men i forhold til arbejdsforhold og løn trænger vi stadigvæk til et løft af vilkårene for au pairs, fastslår han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.