Løkkes ministerhold får hug af vælgerne

Vælgerne er ikke imponerede over Lars Løkke Rasmussen (V) og hans ministerhold, viser en ny måling.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får af vælgerne en karakter lidt under gennemsnittet.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får af vælgerne en karakter lidt under gennemsnittet. Foto: Scanpix

Venstre-regeringen får en kølig modtagelse af vælgerne, som giver de 17 ministre en gennemsnitskarakter på 3,8 i en ny undersøgelse. Det er klart lavere end Thorning-regeringernes årskarakterer. Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen nærmer sig en dumpekarakter, mens dansk politiks 'grand old man', Bertel Haarder, får højest karakter af vælgerne.

Det skriver Ugebrevet A4.

Den 71-årige kultur- og kirkeminister Bertel Haarder får en gennemsnitskarakter på 5,4 og ender dermed på den klart højeste karakter blandt ministrene. På de næste pladser følger justitsminister Søren Pind med karakteren 4,8 og udenrigsminister Kristian Jensen med karakteren 4,6.

Det er en 'glad, men også ydmyg' Bertel Haarder, der kommenterer topplaceringen på vælgernes ministerliste.

- Man taler meget om nye, friske kræfter. Men det her siger jo lidt om, at det at høre til den ældre del af ministerholdet ikke nødvendigvis er nogen ulempe. Hverken for mig eller for regeringen, siger Bertel Haarder.

Det er Analyse Danmark, som for Ugebrevet A4 har bedt 1.000 repræsentativt udvalgte vælgere om at vurdere de 17 ministres evne til at forvalte deres embede og være en dygtig og troværdig politiker og minister.

Ministrene har på den baggrund fået karakterer på syv-trins-skalaen, hvor 12 er topkarakteren og -3 er bundkarakteren.

Mens der er noget at glæde sig over for Bertel Haarder, så er vælgernes overordnede dom dog ikke noget at grine af for Venstre-regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Med en samlet gennemsnitskarakter på 3,8 bliver Løkke-regeringens ministre bedømt klart lavere end den tidligere regering med Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen.

Det er syvende år i træk, at Ugebrevet A4 har bedt vælgerne om at give regeringen årskarakterer, og kun én gang før har det samlede ministerhold fået en lavere karakter. Det var i 2010, da Løkke sidst stod i spidsen for en borgerlig regering.

Og det er langt fra godt nok for en ny regering, understreger Søs Marie Serup, politisk kommentator og tidligere Venstre-pressechef samt rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

- Sidst Løkke var statsminister, så sad han i den sidste time af et døende projekt, som han ikke selv havde sat i gang. Denne gang har han selv stået i spidsen for et nyt hold og et nyt projekt, så at ligge under Thorning-regeringerne er et virkeligt dårligt resultat, siger hun til Ugebrevet A4.

Statsministeren lander selv lidt under gennemsnittet med en karakter på 3,6. Helt i bunden af ministerlisten ligger den udskældte uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, som lige akkurat sniger sig over dumpegrænsen med en karakter på 2,1.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.