Løkke besøger østarbejdere: Paradoksalt, at de er nødvendige

Lars Løkke (V) besøgte i dag et distributionscenter hos L’Oreal i Greve, hvor omtrent halvdelen af de ansatte er fra Østeuropa. Han mener, at virksomheder kan have svært ved at rekruttere danske medarbejdere, fordi de sociale ydelser er for høje.
"Jeg kunne godt forestille mig, at mine børn skulle vokse op her i Danmark," fortæller Alexandra fra Rumænien til Lars Løkke.
"Jeg kunne godt forestille mig, at mine børn skulle vokse op her i Danmark," fortæller Alexandra fra Rumænien til Lars Løkke. Foto: Aske Folkmann Drost

På valgkampens anden dag tog Lars Løkke Rasmussen (V) på virksomhedsbesøg – ikke for at høste stemmer blandt de ansatte ved at fortælle om sin politik, men for at hilse på østeuropæere.

I en stramt dirigeret rundvisning på et lager hos L’Oreal i Greve talte han med Alexandra, Joanna, Mantas og Andreea, der alle havde det til fælles, at de var glade for deres arbejde hos L’Oreal og for at være i Danmark. Til gengæld kan de ikke stemme til folketingsvalget, da de er fra Rumænien, Polen og Litauen.

Kun Poul Nielsen skilte sig ud ved at være pæredansk og desuden noget ældre end de andre: 71 år.

De seneste år har det været et varmt emne, at omkring 80.000 østeuropæere arbejder i Danmark, mens danskere går ledige.

Og ifølge Lars Løkke er der ingen tvivl om, at de sociale ydelser er en af forklaringerne.

- Situationen er den, at vi er det land, hvor forskellen mellem at være på offentlig forsørgelse og at være i arbejde er mindst. Og det skaber en udfordring, siger han efter besøget på lageret.

Alle bliver ansat gennem vikarbureau

Lagerchef hos L’Oreal, Henning Lykke, oplyser at virksomheden ønsker at fremelske diversitet og er stolte af, at de har 17 forskellige nationaliteter på stedet. Al rekruttering foregår dog udelukkende gennem vikarbureauer, som leverer personer med de kompetencer, de efterspørger.

Distributionscenteret har 52 fastansatte og op til 100 vikarer, når der er mest travlt. Langt størstedelen af dem er ufaglærte, og halvdelen er fra udlandet, hovedsageligt Østeuropa.

Lars Løkke mener, at østarbejderne udgør et ’paradoks’:

- Mange af dem er dygtige og engagerede, ikke et ondt ord om den enkelte medarbejder. Det er alligevel bare lidt paradoksalt, at det er nødvendigt at rekruttere så målrettet fra Østeuropa, når vi samtidig har ledige danskere til at gå rundt, siger Venstre-formanden.

Glade østeuropæere

De medarbejdere, som L’Oreal havde linet op til besøget, var alle som en lykkelige for deres arbejde og for Danmark. Ingen af de ansatte fik mulighed for selv at stille spørgsmål til Lars Løkke, som spurgte dem om deres tid i landet, og hvad de tænker om danskerne.

- Jeg er meget glad for at være her. Vi har alle hørt om, hvor godt man lever i Danmark. Der er gode forhold og gode skoler. Jeg er kommet hertil for at uddanne mig, sagde Andrea fra Rumænien til Lars Løkke, da han spurgte hende, hvorfor hun lige netop valgte Danmark.

Mantas Mockus fra Litauen har været i Danmark i to år.

- Du taler fint dansk, roste statsministerkandidaten ham.

De må dog hurtigt skifte til engelsk.

- Søgte du jobbet hjemme fra Litauen, spurgte Lars Løkke.

- Nej, jeg vidste ingenting, intet job, intet sted at bo. Jeg kom herop for at få et job, slår Mantas fast.

- Jeg startede som vikar, bare nogle timer om ugen. Det var fint, for jeg studerede samtidig, sagde Alexandra Lungu fra Rumænien.

Hun har nu været i Danmark i fem år, og har arbejdet sig op til en stilling med ansvar for to afdelinger på L’Oreals distributionscenter.

- Hvor ser du dig selv i fremtiden, spurgte Lars Løkke.

- I Danmark, tror jeg. Min mand er også lige kommet hertil, og han leder efter et job. Jeg kunne godt forestille mig, at mine børn skulle vokse op her i Danmark, sagde Alexandra.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.