LO revser besparelser på arbejdsmiljø: Behov for flere penge - ikke færre!

Det skaber større ulighed på arbejdsmarkedet, når regeringen sparer på arbejdsmiljøindsatsen, lyder kritiken fra LO.
Besparelser på arbejdsmiljøindsatsen og en højere pensionsalder er en farlig cocktail, siger LO's næstformand, Morten Skov Christiansen. 
Besparelser på arbejdsmiljøindsatsen og en højere pensionsalder er en farlig cocktail, siger LO's næstformand, Morten Skov Christiansen.  Foto: Frederik Jimenez

Statens indsats på arbejdsmiljøområdet er styrtdykket under Venstre-regeringen.

Man skal faktisk helt tilbage til 2003 for at finde et år, hvor der blev brugt færre penge på arbejdsmiljøet end i år, viser en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Hos den faglige hovedorganisation LO kalder næstformand Morten Skov Christiansen det for "en rigtig uheldig udvikling".

- Der er behov for, at der kommer flere midler til arbejdsmiljøområdet. Ikke færre. Der bliver skåret alt for meget ned på arbejdsmiljøindsatsen, siger han.

En farlig cocktail

LO-næstformanden kæder samtidig besparelserne på arbejdsmiljøområdet sammen med beslutningen om at hæve pensionsalderen. Det er nemlig en cocktail, som vil skabe større ulighed på arbejdsmarkedet, lyder det.

- Folketinget har i flere omgange hævet pensionsalderen, og det hænger altså ikke sammen, når man ikke vil bruge tilstrækkeligt midler til at sikre, at vi rent faktisk kan holde på arbejdsmarkedet i flere år.

- Det er med til at skabe større ulighed på arbejdsmarkedet, fordi det især vil ramme de faglærte og ufaglærte, som arbejder i de mest nedslidningstruede brancher, siger Morten Skov Christiansen.

Han opfordrer derfor regeringen til at lave en målrettet arbejdsmiljøindsats, som afsætter flere midler til Arbejdstilsynet, som i særlig grad er ramt af besparelserne.

50 millioner tilbage i statskassen

LO's næstformand har samtidig blikket rettet mod den pulje, som arbejdsmarkedets parter får til at forbedre arbejdsmiljøet gennem blandt andet branchevejledninger, kurser og informationskampagner.

Pengene i puljen kommer fra staten, arbejdsgiverne og erstatninger fra arbejdsskadesager. Men som en del af den såkaldte genopretningsaftale fra 2010 blev det besluttet, at der hvert år skulle tilbageføres omkring 50 millioner kroner fra puljen til statskassen. 

Det har ført til, at statens bidrag nu er mere end halveret, så der i år kun er 50,3 millioner kroner at gøre godt med.

- Parternes arbejdsmiljøindstats er helt afgørende for at skabe et bedre arbejdsmiljø. Her kan vi komme helt tæt på den enkelte medarbejder i samarbejde med virksomhedsledere og arbejdsmiljørepræsentanter ude på arbejdspladserne.

- Vi så meget gerne, at de penge blev brugt til at forbedre arbejdsmiljøet, som det oprindeligt var tiltænkt. Derfor håber vi også, at finansministeren snart vil ændre på den aftale, der foreligger, siger Morten Skov Christiansen.

En kold skulder

Mens Socialdemokraternes arbejdsmiljøordfører, Lennart Damsbo-Andersen, er parat til at drøfte LO's forslag, så giver Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, den kolde skulder.

- Jeg mener ikke, at det her handler om at tilføre flere penge til arbejdsmiljøområdet. Det handler om at bruge de over 700 millioner kroner, som vi i dag bruger på arbejdsmiljøområdet på en bedre måde, siger Hans Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.