Hyggediskrimination på jobbet? Kontorbøssen siger stop

Alt for længe har Thomas Kantsø accepteret hyggediskrimination på arbejdspladsen. Nu siger han fra i et debatindlæg på politiken.dk.
LGBT-flaget vejrer i øjeblikket over Danmark, men diskriminationen lever i bedste velgående.
LGBT-flaget vejrer i øjeblikket over Danmark, men diskriminationen lever i bedste velgående. Foto: Jens Astrup/Scanpix

Når Rådhuspladsen er svøbt i regnbuefarver i disse dage, er det nemt at glemme, at diskrimination på grund af seksualitet stadig lever i bedste velgående på arbejdspladserne i Danmark. Det viser dagens artikel i Ugebrevet A4, og i et debatindlæg i Politikken fortæller chefkonsulent i Djøf, Thomas Kantsø, om sine erfaringer.

- Jeg tænkte ikke et sekund over, at jeg var kontorbøssen, som en kollega kaldte mig til en julefrokost. »Du er jo kontorbøssen, vi alle kan lide«. Jeg blev glad. I dag synes jeg faktisk ikke, det var o.k. Jeg skulle nok have sagt fra, skriver Thomas Kantsø i Politiken.

Thomas Kantsø fortæller om et arbejdsliv fyldt med smådiskrimination og ubehageligheder. Kollegaer, der brugte homofobiske skældsord ved kaffeautomaten, når Thomas ikke var til stede, bizar italesættelse af hans homoseksualitet, eller når Thomas blev forbipasset, når der skulle uddeles visse arbejdsopgaver, fordi han var for "farverig", var hverdag.

Folk mente ikke nødvendigvis noget negativt med det, og derfor kalder Thomas Kantsø det for hyggediskrimination, men det gjorde det ikke mindre sårende.

En typisk historie

Særlig én jobsamtale bed sig fast hos Thomas Kantsø. Da han til samtalen omtalte sin kæreste som "han", blev stemningen nemlig mærkværdig.

- Jeg kan tydeligt huske, hvordan min potentielt kommende chef reagerede. Han lænede sig tilbage, kiggede på mig, tog hånden op til munden og sagde så: »Ja, jeg kunne godt mærke, at der var noget anderledes med dig, men det er selvfølgelig o.k.«. »JA«, svarede jeg, »det er helt o.k.«. Jeg afsluttede pænt samtalen og ringede et par timer senere og sagde, at jeg ikke var interesseret i jobbet, skriver Thomas Kantsø.

I dag er han meget tilfreds i sit job, men han oplever stadig skældsord på gaden, og visse steder er han ikke komfortabel med at holde sin kæreste i hånden. 

Men nu må det være nok, skriver Thomas Kantsø. Vi skal sige fra i forhold til hyggediskrimineringen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.