Kristian Thulesen Dahl: En frisk polak på 29 er hård konkurrence

Ifølge formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl vil det få flere danskere i arbejde, hvis der var færre østeuropæere i landet.
"Det er gået meget stærkt, den her udvikling, og vi kan se, at efter krisen, hvor mange blev fyret, så erstattes mange af udlændinge."
"Det er gået meget stærkt, den her udvikling, og vi kan se, at efter krisen, hvor mange blev fyret, så erstattes mange af udlændinge." Foto: Scanpix

- Kan man få en frisk og topmotiveret polak på 29, der er villig til at arbejde meget fleksibelt, så er det meget hård konkurrence, man er oppe imod.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Han er bekymret for, at der i løbet af de næste 10 år vil komme 100.000 flere østarbejdere til Danmark, og mener i høj grad, at det er østarbejdernes indtog, der gør, at mange danske ledige ikke kommer i job.

Avisen.dk har taget en snak med ham om, hvorfor han mener det, og hvordan man så løser problemet.

Hvad mener du, at det stigende antal østeuropæere betyder for danskerne?

- Det handler ikke om, hvorvidt østeuropæerne er gode eller dårlige mennesker, eller om de er dygtige eller ej. Dansk Folkeparti er bekymrede, fordi det gør det markant sværere at få de danskere med, der står på kanten af arbejdsmarkedet, hvis der kommer mange udefra, siger han.

- Det er gået meget stærkt, den her udvikling, og vi kan se, at efter krisen, hvor mange blev fyret, så erstattes mange af udlændinge.

200.000 står udenfor

Selvom arbejdsløsheden i Danmark er faldende, så er der stadig omkring 200.000, der godt kunne arbejde, som står udenfor arbejdsmarkedet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig er antallet af østeuropæere, der kommer til Danmark for at arbejde, steget i flere år. Fra sidste år steg antallet med ti procent fra 82.625 til 90.875 viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Er det de samme job, de danske ledige og østarbejderne kappes om?

- Det paradoksale er, at østeuropæerne besætter de job, som netop de ledige uden kvalifikationer kunne udføre. Derfor optager de pladsen på arbejdsmarkedet for de lavt- og uuddannede.

- Man ser det jo på metrobyggeriet, hvor 70 procent af arbejdskraften er udenlandsk. Her burde vi sætte vores egne i sving, for ellers er det ikke særlig økonomisk gunstigt for vores land.

Så hvad tror du, færre østeuropæere vil betyde for danskerne uden arbejde?

- Hvis der er færre østeuropæere, vil det primært være danskere, arbejdsgiverne har til rådighed. Det vil gøre arbejdsmarkedet mere rummeligt for dem, som måske har været længe udenfor og har brug for noget tid og oplæring til at komme i gang igen.

Skær i velfærdsgoderne

Hvordan sørger man så for, at der kommer færre østarbejdere til Danmark?

- Vi mener, at man skal læne sig op af Storbritannien og David Camerons kurs. Han vil begrænse de velfærdsydelser, som vandrende arbejdskraft i EU har ret til.

- I dag har man rigtig mange rettigheder som vandrende arbejdstager i EU, selvom man arbejder ned til 8-9 timer om ugen. Vi kortlagde  det i Danmark, og det er omkring 30 velfærdsordninger, man kan få del i. Børnecheck, SU, sundhedsvæsenet og meget andet.

- Det er klart, at det lyder virkelig rart, hvis man kommer fra Rumænien. Så fortæller man i sit hjemland om alle de positive ting ved Danmark.

Så hvis man begrænser ydelserne, så gider de ikke at komme?

- Hvis man tager nogle af goderne væk, så bliver motivationen til at komme mindre. Det er der ingen tvivl om.

- På nogle områder, er vi nødt til at få arbejdskraft udefra. Når vi mangler ingeniører og Novo Nordisk mangler kvalificeret arbejdskraft, så er det naturligt at hente det ind udefra. Men problemet er, at det meste af den arbejdskraft, der kommer til Danmark besætter de job, som danskere, der mangler arbejde, kunne have besat. Det er der, vi skal sætte ind.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.