Enhedslisten: Straf virksomheder, der ikke tager lærlinge

Virksomheder, der ikke opretter praktikpladser, skal straffes økonomisk, mener Enhedslisten.Det er især de store virksomheder, der svigter deres ansvar, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Arbejdsgivere, der opretter praktikpladser, skal belønnes, mens de der ikke gør, skal straffes økonomisk. Enhedslisten er på banen med et nyt udspil.
Arbejdsgivere, der opretter praktikpladser, skal belønnes, mens de der ikke gør, skal straffes økonomisk. Enhedslisten er på banen med et nyt udspil. Foto: Niels Meilvang, scanpix/arkiv

Hvis der er noget, man som virksomhedsejer har respekt for, så er det tallene på bundlinjen.

Derfor skal arbejdsgivere, der opretter praktikpladser have en belønning, mens de arbejdsgivere, der ikke tager ansvar, skal straffes med en økonomisk lussing.

Det er essensen i et udspil fra Enhedslisten, som skal sikre flere praktikpladser til unge på erhvervsuddannelser.

- Det er jo helt uacceptabelt at 12.000 unge stadig mangler en praktikplads. Alle ved, at Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Alligevel har vi tusindvis af dygtige og motiverede unge, der ikke kan gennemføre deres uddannelse som tømrer eller murer, fordi de ikke kan få en praktikplads, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

På tide at arbejdsgiverne kommer på banen

Enhedslistens forslag går mere konkret på at ændre på reglerne for indbetaling til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB)

I øjeblikket betaler alle arbejdsgivere 2.840 kroner årligt pr. medarbejder i AUB-bidrag. Pengene sendes tilbage til arbejdsgiverne i form af blandt andet lønrefusion under elevernes skoleophold og andre refusions- og tilskudsordninger.

Men står det til Enhedslisten, så skal arbejdsgivernes indbetaling til AUB fremover graueres. Virksomheder med mange lærlinge skal betale mindre pr. medarbejder, mens det skal være dyrere for virksomheder med få eller slet ingen praktikpladser.

- Det er på tide, at arbejdsgiverne kommer på banen. Uden praktikpladser kommer vi til at mangle faglærte arbejdere i fremtiden, og det vil også gå ud over virksomhederne. Derfor er der behov for, at vi belønner de arbejdsgivere, der tager deres andel af lærlinge, og lader dem, der løber fra ansvaret, betale en bod, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslisten har ikke sat et beløb på, hvor stor belønningen skal være for at tage lærlinge. Det vil man lade være op til en forhandling det med Folketingets partier og arbejdsmarkeds parter.

De store virksomheder løber fra regningen

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen vil et sådant forslag ikke mindst sætte praktikplads-pres på nogle af de store virksomheder.

Hun henviser til en analyse fra AE-Rådet, der viser, at mindre virksomheder med højst 50 ansatte tager 6 lærlinge pr. 100 faglærte medarbejdere, mens store virksomheder med flere end 50 ansatte kun tager 4 lærlinge pr. 100 faglærte.

- Det er især de store virksomheder, der ikke tager lærlinge nok. Det er helt uacceptabelt, at den lille mester tager ansvar for at uddanne fremtidens arbejdskraft, mens det store byggefirma løber fra regningen, siger hun.

Foruden forslaget om at straffe arbejdsgivere, der ikke opretter lærepladser, vil Enhedslisten også indføre forpligtende sociale klausuler i kommuner, regioner og stat, så der bliver oprettet lærepladser ved alle udbudte offentlige opgaver, hvor det giver mening rent fagligt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.