Kommer du altid for sent? Få styr på tiden

Nogle mennesker undervurderer, hvor lang tid, ting tager. Og overvurderer, hvor hurtige de er. De kaldes tidsoptimister. Se de gode tip her.
Ved du, hvad en 'tidsoptimist' er? Det er sådan én, der overvurderer sine egne evner og undervurderer, hvor lang tid ting tager.
Ved du, hvad en 'tidsoptimist' er? Det er sådan én, der overvurderer sine egne evner og undervurderer, hvor lang tid ting tager. Scanpix - modelfoto

Er din kalender altid tæt pakket? Kommer du ofte for sent? Og når du sjældent alt det, du har planlagt?

Så er du formentlig en tidsoptimist, der tror, du kan nå det hele på den halve tid. Men hvorfor er det egentlig så svært at styre sin tid? Og hvad kan man gøre ved det?

Det ved Ann C. Schødt, der er forfatter, foredragsholder og indehaver af Potentialefabrikken, som hjælper mennesker med at finde og bruge deres fulde potentiale.

- Tidsoptimister har generelt to personlighedstræk. Det ene handler om planlægning. De er ikke altid realistiske i deres planlægning eller planlægger ikke så meget. Det andet handler om, at de er optimister. De ser lyst på fremtiden og hvad, der kan lade sig gøre. For dem kan alt lade sig gøre, siger hun til Newspaq.

Både over- og undervurderer

Ann C. Schødt møder mange tidsoptimister, der overvurderer deres egne evner og undervurderer, hvor lang tid ting tager, og at der altid kommer uforudsete ting ind fra højre.

Hun møder også mange, der er så hensyntagende over for andre, at tiden løber fra dem.

- Det kan være, at man ikke vil bede andre om hjælp eller tilsidesætter egne behov for at få tingene til at glide i familien. I særdeleshed hvis der er børn involveret, siger Ann C. Schødt.

B-mennesker er bagud tiden

Ifølge psykologer er der flere årsager til, at folk er tidsoptimister. Lektor Jeff Conte fra San Diego State University har i en undersøgelse vist, at nogle mennesker simpelthen har en tendens til at undervurdere, hvor lang tid, ting tager.

I et forsøg delte han mennesker op i to personlighedstyper. Gruppe A var de mere præstationsorienterede, mens gruppe B var de mere tilbagelænede, der tog tingene, som de kom.

Hans forsøg viste, at type A-menneskerne (de mindst afslappede) i gennemsnit troede, at der var gået et minut efter 58 sekunder, mens B-typerne (de mest afslappede) først troede, at der var gået et minut efter 77 sekunder, skriver The Wall Street Journal.

- Så hvis der er et spring på 18 sekunder, kan denne forskel blive betydelig over tid, siger Jeff Conte ifølge avisen.

Inviter tidsoptimisten før alle andre

Ifølge Ann C. Schødt skaber tidsoptimisten ikke kun problemer for sig selv, men også for andre.

- Skal man f.eks. have besøg af en tidsoptimist, er det måske en idé at invitere vedkommende til at komme en halv time før de andre gæster, siger hun og understreger, at man ikke kan lave om på andre - kun tage sine forholdsregler.

Især ledere skal passe på med ikke at overbooke kalenderen og sætte for mange skibe i søen.

- Som leder skal du stå til rådighed for dine medarbejdere. Hvis du aldrig har tid, holder de op med at komme til dig. Som leder skal du for øvrigt også passe på ikke at være tidsoptimist på dine medarbejderes vegn og stille urealistiske krav, siger Ann C. Schødt.

Newspaq

Tips til tidsoptimisten

 

Planlæg hver uge hvilke opgaver, der er de vigtigste at få udført og afsæt rigeligt med tid til det i kalenderen.

 

Book aldrig din kalender mere end halvdelen af tiden - så har du også tid til alt det uforudsete, der altid dukker op.

 

Sæt en halv time af hver morgen til at prioritere dine opgaver for den dag - så du får gjort det vigtigste.

Beregn altid halvanden til to gange så lang tid til vigtige møder, som du umiddelbart er tilbøjelig til - så du ikke kommer bagud resten af dagen eller må bryde af midt i det hele.

 

Beregn altid mindst et kvarter ekstra til transport - myldretidstrafikken, vejrarbejde mv. kan nemt forsinke dig.

 

Sæt mindst en halv til en hel time af til dig selv hver dag til at dyrke motion, meditere, reflektere eller gøre andet, du bare gør for dig selv - så du sørger for at få genopladet dine batterier.

Kilde: Ann C. Schødt

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.