Stress-syg lærer til Niels Egelund: "Du er nedladende"

Den fynske folkeskolelærer Poul Arne Nielsen går i rette med professor Niels Egelund, der kalder det stigende antal sygemeldinger blandt lærerne for en stille protest.
Poul Arne Nielsen var ufaglært specialarbejder, før han i 2009 blev lærer med linjefag i dansk og historie via meritlærer-uddannelsen.
Poul Arne Nielsen var ufaglært specialarbejder, før han i 2009 blev lærer med linjefag i dansk og historie via meritlærer-uddannelsen. Privatfoto

Lærerne melder sig i stigende grad syge. Det kan skyldes en stille protest imod folkeskolereformen og ændringen i arbejdstidsreglerne, mener professor i pædagogik Niels Egelund.

Til Ritzau siger han, at når man som lærer har en dyb modstand mod reformerne, ja, så er man også mere tilbøjelig til at melde sig syg.

LÆS OGSÅ: Ekspert om syge lærere: "Der ligger en protest i det"

Men det er noget decideret vås, siger en af de sygemeldte lærere, den 57-årige Poul Arne Nielsen, der er lærer på Brobyskolerne i Faaborg-Midtfyn Kommune.

”Jeg ville ikke ønske for nogen, at de blev ramt af stress. Ikke en gang min værste fjende. For det har ikke været sjovt, og jeg synes ærligt talt, Niels Egelund er ubehagelig og nedladende med sin kommentar”, siger Poul Arne Nielsen til Avisen.dk.

Tidligere på efteråret blev han sendt til tælling af den stress, der var kommet snigende med en ændret arbejdsdag. Allerede før sommerferien havde han mærket frustrationerne, da han ikke kunne komme i gang med at planlægge det nye skoleår på grund af skolereformen.

Brød helt sammen

Da ferien var slut, stod der kurser og møder på programmet, og Poul Arne Nielsen kunne ikke nå at forberede sin undervisning. De nye regler for arbejdstid gjorde det umuligt.

”Der gik nogle uger, hvor jeg forsøgte. Men jeg kunne ikke nå det, og så begyndte jeg at få søvnproblemer – vågende op efter et par timer og lå midt om natten og grublede. Jeg mistede min hukommelse – kunne ikke huske, hvilken dag det var, eller hvilke fag jeg skulle have. Til sidst brød jeg sammen.”

Poul Arne Nielsen fik en sygemelding af sin læge. Diagnosen: Stress. Den fynske skolelærer er ikke alene. En optælling, som TV2 har foretaget, har vist, at  et alarmerende højt antal lærere melder sig syge. I København er sygefraværet efter sommerferien steget med ca. 31 procent. I Aarhus er tallet 26 procent, og i Odense er det oppe på 40 procent.

Jeg er intet klynkehoved

Stress udråbes til at være den helt store årsag til sygemeldingerne. Både folketings-politikerne, Kommunernes Landsforening (KL) og lærerne selv slår alarm. Regeringen bør kigge skolereformen og arbejdstids-reglerne efter i sømmene, mener Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Poul Arne Nielsen er enig:

”Stod det til mig, så satte KL og Danmarks Lærerforening sig ned med undervisningsminister Christine Antorini og finansminister Bjarne Corydon. Og så fandt de en løsning for, hvordan arbejdstiden kunne udmøntes på en ordentlig måde. Og de lyttede vel og mærke til lærerforeningen denne gang.”

Poul Arne Nielsen vender i næste uge så småt tilbage på jobbet. Han glæder sig – ikke mindst til at se "hans" 2. klasse, som sendte en stak søde tegninger og hilsner, mens han var sygemeldt. Han har aftalt med sin leder, at hans arbejdstid gradvist trappes op.

”Jeg er ikke et klynkehoved. I over 20 år var jeg tillidsmand på en produktionsvirksomhed, og det var ikke det nemmeste job.  Men det var slet ikke det samme som at være lærer,” siger fynboen, der trods sit stress-nedbrud stadig mener, at læregerningen er jordens bedste job.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.