Kom af med din sukkertrang

Sukker er for nogle blevet en afhængighed, som kan være svær at slippe af med. Få gode råd til hvordan her.
Sukkerafhængighed. Der skelnes mellem folk, der forsøger at holde sig helt fra sukker og alligevel falder i og overspiser, og følelsesmæssige spisere, der bruger slik og kager til at få det bedre.
Sukkerafhængighed. Der skelnes mellem folk, der forsøger at holde sig helt fra sukker og alligevel falder i og overspiser, og følelsesmæssige spisere, der bruger slik og kager til at få det bedre. Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO

Knapper du en cola op, når du er træt og sluger en plade chokolade, så snart du kommer hjem fra arbejde?

Du er langt fra den eneste. Ifølge Tandlægeforeningen spiser hver fjerde voksen for meget sukker, og det kan skabe en slags afhængighed, der kan være svær at komme af med.

- Folk med sukkerafhængighed er lige så afhængige af sukker, som rygere er af tobak, siger Thomas Borgå, akupunktør og tankefelt-terapeut, til Newspaq.

Han behandler dagligt folk med så stor en sukkertrang, at de mister kontrollen over, hvor mange søde sager, de indtager. Det betyder, at hans patienter typisk har hovedpine, er trætte, stressede, deprimerede, har svært ved at tabe sig og ofte har selvværdsproblemer.

- Behandlingen hjælper folk, for de oplever, at når de kommer tilbage til køleskabet og skruer låget af colaen af, så synes de, lugten er kvalmende og ulækker. Så er det mere overskueligt at lægge det på hylden, siger Thomas Borgå.

Ifølge psykolog og klinisk diætist Inge Vinding handler afhængigheden ikke om selve sukkeret. Det handler i stedet om at spise søde sager, når man er ked af det, træt eller stresset. Det hjælper nemlig lige nu og her - og derfor bliver man ved.

- Vi har lært fra barnsben, at hvis vi er kede af det eller skal hygge os, skal vi have kage, is eller slik. Men du kan ikke flygte fra dine følelser ved at drukne dem i chokolade, siger hun til Newspaq.

Hun forklarer, at nogle har den forkerte opfattelse, at de slet ikke må spise sukker. Men det betyder ofte, at de efter et forsøg på at holde sig væk fra sukkeret, falder i og spiser alt for meget.

- Og så kommer den typiske tossede tanke: Nu er jeg kommet til at spise to stykker, så kan jeg lige så godt fortsætte, siger hun.

I stedet forklarer hun, at du gerne må spise et stykke chokolade i ny og næ, så længe du holder en balance og ikke har forbuds-perioder.


Thomas Borgås råd til at undgå sukkerafhængighed:

1. Hold dig væk fra light-produkter, sodavand og slik. De snyder din krop, ødelægger dit blodsukker og skaber en afhængighed, der får dig til at spise mere usundt oftere.

2. Brug kun naturligt sukker, som eksempelvis findes i bær, nødder, frugt og rosiner.

3. Køb økologisk rørsukker og slik, hvor sukkeret er naturligt og ikke skaber den samme afhængighed som hvid sukker.


Fakta: Sådan kan sukkertrang behandles

- Behandlingen af sukkertrang og sukkerafhængighed kan være gennem psykologsamtaler, fordi der ifølge Inge Vinding ofte ligger noget dybere bag trangen til at spise.

- En mere alternativ behandlingen kan bestå af akupunktur, hvor der sættes en nål i bugspytkirtlen, så insulin-dannelsen neutraliseres, og trangen til sukker forsvinder.

- Sukkerafhængigheden kan også afhjælpes gennem en moderne metode, der kendes som tankefelt-terapi. Her udrenser patienten sin krop for det overskydende sukker gennem øvelser med eksempelvis åndedræt og øjne, der forbinder tankerne om dit sukker-fix med noget neutralt eller negativt.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.