Klar til festival som 15-årig? Sådan svarer danskerne

Er man klar til at tage alene på festival som 15 årig? Eller bør forældrene vente et par år mere med at sende deres unge afsted? Avisen.dk har spurgt danskerne.
- Er barnet for ungt, når det er på festival, er der risiko for, det kommer ud for nogle ubehagelige oplevelser, som kan virke bremsende på barnet og kan tage flere år at komme over, siger børne- og familieforsker Per Schultz-Jørgensen.
- Er barnet for ungt, når det er på festival, er der risiko for, det kommer ud for nogle ubehagelige oplevelser, som kan virke bremsende på barnet og kan tage flere år at komme over, siger børne- og familieforsker Per Schultz-Jørgensen. Foto: Scanpix/arkiv

Det er sommer og dermed højsæson for musikfestivaller.

Og mens musikken i disse dage banker ud af højtalerne på en dyrskueplads lidt uden for Roskilde, banker samtidigt mangen et nervøst hjerte i brystet på forældre, som har sendt deres børn og unge alene af sted på festival - måske for første gang.  

For kombinationen af tusindvis af fulde mennesker, dårlige hygiejneforhold og en frimodig indstilling til sex kan være en voldsom oplevelse for sarte sjæle. 

Men hvor gamle bør de unge egentlig være, før forældrene siger ja til, at de tager alene på festival? Det har Avisen.dk spurgt danskerne om i samarbejde med analyseinstituttet Wilke.

Ud af 1021 repræsentativt udvalgte danskere svarer tæt på halvdelen, at "Det må være op til den unges modenhed" og altså en individuel vurdering fra forældrenes side.

Lidt mere en hver tredje mener, at de unge skal være fyldt 18 år, mens små 15 procent mener, at børn på 15 år godt kan tage alene på festival.

Ubehagelige oplevelser kan tage år at komme over

Spørger man børne- og familieforsker Per Schultz-Jørgensen, er han enig med flertallet af danskerne i, at det bør være en individuel vurdering fra forældrenes side.

- jeg tror mest på 18 år som det tidspunkt, hvor man bedst kan klare de udfordringer og fristelser, der ligger i en festival, hvor man er i flere dage, i kredse, der giver den gas på alle fronter. Men 15 år kan også godt lade sig gøre, hvis det er et rimelig selvstændigt menneske, der er vant til at håndtere mange ting selv og som har en tilpas modenhed, siger han til Avisen.dk.

Ifølge børne- og familieforskeren er festivallerne og drukkulturen blevet mere rå. Derfor er det ekstra vigtigt, at den unge er parat til at håndtere de grænseoverskridende situationer, der kan opstå, siger han.

- Er barnet for ungt, når det er på festival, er der risiko for, det kommer ud for nogle ubehagelige oplevelser, som kan virke bremsende på barnet og kan tage flere år at komme over. 

Han tilføjer, at det er afgørende, hvilken vennegruppe barnet eller den unge følges med. 

Ikke noget problem at få taget mødommen

Det er projektleder Jeppe Hald fra organisationen Sex og Samfund enig i. Han mener ikke, man kan sætte en bestemt grænse for, hvornår de unge er modne nok til at tage på festival.  

- Forældrene skal se på, hvilke venner det er, barnet tager af sted med. Er det nogen, man kan have tillid til? siger han til Avisen.dk. 

I forhold til muligheden for sex bør forældrene sørge for at have snakket med deres unge om, hvordan man beskytter sig og hvordan man kan være udsat, når man er meget beruset, lyder det fra projektlederen.

- Unge på festival er i risiko for at blive smittet med sygdomme, blive gravide eller udsat for grænseoverskridende oplevelser, siger han. 

Men i sig selv er sex ikke noget problem, siger Jeppe Hald. Og han ser heller ikke noget galt i, hvis nogle unge forbereder sig på, at festivallen kan være der, hvor de mister deres mødom.  

- Er man over 15 år, har man lov til at dyrke sex, hvis det er det man har lyst til – også selvom ens forældre skulle mene noget andet, siger han. 

Roskilde Festival: Aldersgrænsen er 15 år

Landets største festival, Roskilde Festival, som lige nu er på sit højeste, har sat aldersgrænsen for deres gæster ved 15 år - medmindre man er ifølge med en voksen. Talskvinde for festivallen Christina Bilde forklarer hvorfor.  

- Roskilde Festival er hverken en familie- eller børnefestival. Vi er et fantastisk kærligt fællesskab, men det er også meget intenst og vildt på den gode måde. Det er man ikke klar til, når man er under 15 år, siger hun til Avisen.dk

Roskilde Festival tjekker ikke id på deres gæster, men har tillid til, at der ikke er nogen, der snyder, siger Christina Bilde. 

Hun henviser i øvrigt til, at festivallen har tilknyttet socialarbejdere.

- De går rundt på pladsen og holder øje med stemningen. Og de kigger både på de voksne og de unge, der kunne have brug for nogen at tale med, siger hun.

Fakta om undersøgelsen

Analyseinstituttet Wilke har på vegne af Avisen.dk spurgt 1.021 tilfældigt udvalgte danskere:

Det er sæson for musikfestivaller, og mange unge vil afsted. Hvor gammel mener du, en ung skal være, før det er ansvarligt, af forældrene at sende ham/hende afsted?

Svarene fordeler sig således:

15 år: 14,8 procent
18 år: 36,4 procent
Det må være op til den unges modenhed: 48,9 procent

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.