Her er "timelønnen" for de frivillige på festivalerne

Kan det betale sig at arbejde som frivillig under en festival for et gratis armbånd? Avisen.dk har regnet på det.
På Roskilde Festival arbejder de frivillige til en "timeløn" på 104 kroner. 
På Roskilde Festival arbejder de frivillige til en "timeløn" på 104 kroner.  Foto: Malte Kristiansen/Scanpix/Arkiv.

Flere tusinde danskere arbejder hvert år som frivillige medarbejdere under landets festivaler. Her holder de vagt, laver mad, tjekker toiletter eller samler skrald. 

Til gengæld får de et gratis festivalarmbånd og diverse goder. Men er det en god handel for de frivillige?

Avisen.dk har regnet på, hvad de frivilliges "timeløn" på festivalerne ville svare til i den virkelige verden. Altså hvor høj timelønnen ville være, hvis de i stedet for at knokle som frivillige skulle tjene ind til armbåndets værdi i et regulært job i det samme antal timer og skulle betale skat.

Og det viser sig, at der er 100 kroner til forskel i "timelønnen" for de frivillige hos de otte danske festivaler, Avisen.dk har haft under luppen. 

62 kroner i timen 

De frivillige på metal-festivalen Copenhell, der løb af stablen i København i juni, gjorde den bedste handel ved at arbejde 11 timer til gengæld for et armbånd til festivalen til en værdi af 1.070 kroner. Det giver en "timeløn" på 162 kroner, hvis de frivillige betalte skat (40 procent) af deres arbejde og købte billetten. 

På den igangværende mastodont-begivenhed Roskilde Festival knokler de omkring 33.000 frivillige til en "timeløn" på 104 kroner.

Helt i bund ligger Wonderfestiwall på Bornholm - en mindre musikfestival, der finder sted ved Hammershus på Bornholm i slutningen af august. Deres frivillige arbejder til en "timeløn" på bare 62 kroner. 

Men det er der en god grund til, forklarer formand for Wonderfestiwall, Daniel Mühlendorph Jensen: 

- Vi vil jo altid havne i bunden, for vi er den billigste festival. Vores billet-værdi er mindre værd i kroner og øre, men vi stiller høje krav til de frivillige, siger Daniel Mühlendorph. 

Man skal ikke gøre det for pengenes skyld 

Hos Wonderfestiwall arbejder de frivillige 16 timer for et armbånd til en værdi af 595 kroner. 

Og selvom det kun udløser en "timeløn" på 62 kroner, så afviser Daniel Mühlendorph Jensen, at kravene til arbejdstimer burde sættes ned. 

- Jeg er ikke interesseret i frivillige, der kun gør det for at få et armbånd til festivalen. Man skal ikke melde sig for pengenes skyld, forklarer han og fortsætter:

- Vi har fundet ud af, at vi får de bedste frivillige ved at stille høje krav. Og vi synes ikke, der er noget galt i, vi forlanger 16 timers arbejde for en billet. De fleste er studerende, så det er ikke meget mere, vi forlanger i forhold til, hvad de ellers skulle arbejde for at tjene til en billet, siger Daniel Mühlendorph Jensen.

Han tilføjer, at frivillige hos Wonderfestiwall desuden bliver inviteret til en frivillig-fest med gratis mad og musik.

Det gælder i øvrigt også for de andre festivaler, at mange frivillige får adgang til gratis måltider, billig bar, varme bade og andre goder på festivalerne. Dette er der ikke taget højde for i beregningerne. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.