Hård kritik af Roskilde Festival: "Urimelige" kæmpebøder til frivillige

Frivillige på Roskilde Festival, der ikke møder op til en vagt, straffes med tårnhøje bøder. Helt i orden, siger frivillig-ekspert, mens arbejdsrets-advokat finder bøderne urimelige - og ugyldige.
De frivillige på Roskilde Festival bliver straffet lidt for hårdt, hvis de udebliver fra en vagt, mener advokat. 
De frivillige på Roskilde Festival bliver straffet lidt for hårdt, hvis de udebliver fra en vagt, mener advokat.  Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix/Arkiv

Møder de frivillige ikke op til en vagt på Roskilde Festival uden gyldig grund, falder hammeren.

Og den slår rigtig hårdt. Først og fremmest får de frivillige klippet det armbånd, de får for deres arbejde. Derudover skal den frivillige betale 3.500 kroner til Roskilde Festival. 

Men straffen er både ugyldig og urimelig, mener advokat i arbejdsret Peter Nisbeth fra LO's juridiske afdeling. Han vurderer, at de mange frivillige på Roskilde Festival befinder sig på grænsen mellem et egentligt ansættelsesforhold og ren frivillig arbejdskraft.

- Og ved et ansættelsesforhold i en virksomhed med overenskomst, ville det ikke være lovligt at kræve så meget i betaling, forklarer Peter Nisbeth. 

Men han vurderer også, at selvom man anser det som rent frivilligt arbejde, så er straffen på de 3.500 stadig for høj, og det er tvivlsomt, om festivalen overhovedet må opkræve så meget. 

- Efter min vurdering er det stadigvæk ugyldigt at forlange en bod, der er næsten dobbelt så stor som værdien af armbåndet (1.995 kroner, red.). I aftaleloven er der nemlig regler om, at urimelige aftaler er ugyldige. Og man må sige, at så forholdsmæssig stor en bod er urimelig.

3F: Grotesk

På Roskilde Festival hjælper godt 33.000 frivillige med at få det hele til at køre rundt. De holder vagt, samler skrald, laver mad, serverer drinks og mange andre ting. De frivillige skal arbejde 32 timer, som typisk er fordelt på fire vagter af otte timer, hvor de frivillige arbejder for selve Roskilde Festival eller en af de 190 foreninger, virksomheder og organisationer. 

Også i fagforbundet 3F finder det dybt urimeligt, at frivillige opkræves 3.500 kroner. 

- Det er er helt ude af proportioner og en grotesk strafudmåling til de frivillige, lyder det fra John Frederiksen, der er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Han mener, Roskilde Festival skulle overveje for fremtiden at rådføre sig med fagbevægelsen, når der laves spilleregler for de mange frivillige. 

Ekspert: Det er nødvendigt 

Men det er nødvendigt at stille krav til frivillige.

Det mener ekspert i frivillighed Frederik Christiansen Boll. Han er stifter og direktør i Ingefair, der hjælper og rådgiver organisationer i arbejdet med frivillige.

- Jeg kan godt forstå, der skal være en konsekvens. Festivaler er ret store maskiner, der skal fungere. Roskilde Festival er afhængig af de mange frivillige, siger Frederik Christiansen Boll. 

Ifølge ham kan Roskilde Festival godt tillade sig at kræve 3.500 kroner for en udeblivelse.

- Men det skal være under forudsætning af, at den frivillige er bekendt med konsekvensen af en udeblivelse, understreger han.  

Festival: Bryder ikke loven 

HR-chef på Roskilde Festival Hans Christian Nielsen fastslår, at opkrævningen på 3.500 er inden for lovens rammer.

- Vi er helt sikre på, at vi ikke bryder loven her. Vores eget advokatfirma har selvfølgelig været inde over, og de mener, niveauet er rimeligt. Det er den samme afgift, vi opkræver dem, der hopper over hegnet, siger Hans Christian Nielsen. 

Ifølge HR-chefen er det et ønske fra de frivillige selv, at straffen for ikke at dukke op til en vagt er den samme, som hvis man trænger ulovligt ind på festivalen uden billet. 

- De syntes, det var så uretfærdigt, at man kunne tilmelde sig som frivillig, få sit armbånd, måske lige tage den første vagt og så ellers forsvinde igen og lade dem, der står tilbage, trække læsset, siger Hans Christian Nielsen.  

Han forsikrer, at de frivillige medarbejdere bliver oplyst om kravet om de 3.500 kroner, der fremgår i aftalerne mellem festivalen, de forskellige foreninger og de frivillige.

Ingen krav om lægeerklæring 

Ifølge Roskilde Festival er der 100-200 sager om året, hvor frivillige udebliver fra vagter. 

En gyldig grund for udeblivelse kan være sygdom, dødsfald i familien eller hvis den frivillige bliver kaldt tilbage på vedkommendes reelle arbejde. Det oplyser Roskilde Festivals pressekontor, der tilføjer, at det væsentlige er, at man giver besked til vagtlederen, hvis man ikke kan komme til sin vagt.

Men om det kræver en lægeerklæring at melde sig syg, er der ingen entydige retningslinjer for. Roskilde Festival oplyser, at det er forskelligt fra forening til forening, og at festivalens egne frivillige bliver bedt om lægeerklæring "efter behov". 

Sådan straffer festivaler de frivillige

Der er store forskelle på, hvordan festivaler straffer deres frivillige, der ikke møder op på deres vagt: 

NorthSide

Den frivillige skal betale 1.525 kroner for udeblivelse eller for sent afbud.

Tinderbox

Den frivillige får klippet armbånd, bliver blacklistet og bortvist fra festivalen ved udeblivelse eller for sent afbud.

Roskilde Festival

Den frivillige får klippet armbåndet og skal betale 3.500 for udeblivelse uden grund. Desuden mister den frivillige muligheden for at være frivillig på festivalen de næste tre år.

Smukfest

Den frivillige får klippet armbåndet og mister muligheden for at hjælpe til på festivalen de næste to år. Overholder man ingen af sine vagter, skal man betale 3.800 kroner.

Langelandsfestival

Den frivillige opkræves 2.500 kroner ved udeblivelse.

Tønder Festival

Den frivillige mister retten til at være frivillig igen året efter ved udeblivelse. 

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.