Kenneth er fleksjobber: Tidligere blev der set skævt til mig

Kenneth Ørbæk arbejder som fleksjobber 20 timer om ugen. Han føler sig som en ligeværdig del af arbejdspladsen, men har gennem årene følt, at han er blevet set skævt til af især chefer.
Kenneth Ørbæk føler sig som en medarbejder på lige fod med alle andre. 
Kenneth Ørbæk føler sig som en medarbejder på lige fod med alle andre.  Foto: Privat

For 30 år siden brækkede Kenneth Ørbæk ryggen, da han blev slået ned på et diskotek. Det gjorde ham lam i begge ben og tvang ham permanent i en kørestol. Fleksjobordningen gjorde, at han kunne fastholde sin tilknytning til arbejdsmarkedet, som han rigtig gerne ville.

Siden hans ulykke har han arbejdet i fleksjob i flere forskellige virksomheder. De sidste seks og et halvt år har han været tilknyttet som projektleder for en socialøkonomisk virksomhed, som hedder Huset Venture. Huset Venture har et mål om at skabe arbejdspladser til mennesker med nedsat arbejdsevne, og driver blandt andet en større systue, hvor størstedelen af de ansatte er fleksjobbere.

Gennem årene har Kenneth Ørbæk mærket, hvordan holdningen til fleksjobbere har ændret sig.

- I dag møder jeg klart en større forståelse for, at jeg er fleksjobber, end jeg gjorde førhen. Selvom jeg slet ikke er alene om at være fleksjobber på min nuværende arbejdsplads, synes jeg bestemt, at der er sket en holdningsændring i forhold til, at jeg i dag bliver betragtet som en medarbejder på ligefod med alle andre. Det samme hører jeg fra andre, som ikke nødvendigvis arbejder et sted med andre fleksjobbere, siger Kenneth Ørbæk.

Glad for opbakning 

Ifølge en ny spørgeskemaundersøgelse, som Epinion har lavet blandt mere end 1.500 privatansatte HK’ere, svarer knap 60 procent, at de synes, virksomhederne har en forpligtigelse til at ansætte medarbejdere i fleksjob.

Ifølge Marianne Vind, næstformand for HK/Privat understreger det, at medarbejdere er klar til at rumme kolleger, der som Kenneth Ørbæk på grund af sygdom eller andet ikke kan klare et arbejde på fuld tid eller kraft.

Det glæder Kenneth Ørbæk, at HK/Privats medlemmer, svarer som de gør. Som civiløkonom er han selv medlem af HK/Privat.

- Det er da positivt, at langt de fleste ser sådan på det. Men når jeg tænker tilbage, har det næsten også kun været fra chefer eller kommunale medarbejdere, som jeg har følt, at jeg er blevet set skævt til eller har fået kommentarer fra som f.eks. “Du kan da godt arbejde fuld tid”. Til det svarer jeg “Ja, men så havde jeg intet liv ved siden af, fordi jeg ville sove resten af tiden væk,” siger Kenneth Ørbæk. Han forklarer, at han som følge af ulykken meget hurtigt bliver træt og udmattet.

I sit nuværende arbejde er Kenneth Ørbæk også udpeget som tillidsmand. Det betyder meget for ham, at han på trods af sit handicap og sin nedsatte arbejdsevne kan være det.

- Jeg føler mig lidt som en ambassadør for andre fleksjobbere, fordi jeg ikke bare er fleksjobber, men også har en rolle for hele medarbejdergruppen på min arbejdsplads som tillidsmand.

Føler sig anerkendt i sit job i dag 

I Kenneth Ørbæks tilfælde er langt størstedelen af medarbejderne på hans nuværende arbejdsplads ansat i fleksjob og kun en mindre del ansat på ordinære vilkår. Men både blandt de medarbejdere, som ikke er fleksjobbere, og blandt medarbejdere fra andre virksomheder, som han er kontakt med, føler han, at han bliver mødt med en nysgerrighed til, hvad det vil sige at være fleksjobber på en arbejdsplads.

- På nogle af mine tidligere arbejdspladser oplevede jeg, hvordan cheferne rynkede på næsen over, at jeg ikke arbejdede lige så meget, som alle andre. Men det er jo derfor jeg er fleksjobber! De forlangte nogle gange, at jeg skulle blive længere på job, end aftalen lød på. Det var bestemt ikke i orden. Den holdning er heldigvis forsvundet, og jeg føler mig anerkendt i det job, jeg har i dag, siger Kenneth Ørbæk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.