Katte-ejer, pas på! Flere og flere misser får sukkersyge

Et stigende antal katte får konstateret type 2-diabetes.
Missen her er i den tunge ende, og det er ikke godt i forhold til risikoen for sukkersyge. 
Missen her er i den tunge ende, og det er ikke godt i forhold til risikoen for sukkersyge.  Foto: SCANPIX arkiv

Du kender det måske fra din egen kat: Den elsker at hygge sig og fede den i sofaen eller i en sol-plet på gulvet.

Men missers trang til magelighed og hvile kan true dens helbred, hvis den samtidig spiser for meget og ikke får rørt sig nok. Det gør Agria Dyreforsikring opmærksom på i en pressemeddelelse.

Forskning viser, at mellem hver anden og hver tredje kat i dag er overvægtig og lever et for  inaktivt liv. Det er en af årsagerne til, at flere og flere får konstateret diabetes.

En analyse af Agria Dyreforsikrings statistik over 500.000 kattes sygehistorie viser, at de mest udsatte grupper er huskatte. Især hankatte.

I en sammenligning af hus- og racekatte havde huskattene 20 procent større risiko for at udvikle diabetes end racekattene. Og risikoen for at rammes af diabetes var dobbelt så stor for hankatte som for hunkatte.

Analysen viser også, at racerne Hellig Birma, Russian Blue, Norsk Skovkat og Abyssinier har en forhøjet risiko for at få diabetes, mens Bengal, Birma, Perser, Ragdoll og Britisk Korthår har nedsat risiko.

En kat med diabetes vil drikke mere og tisse unormalt meget. Katten taber sig, på trods af at den æder normalt eller meget. Hvis katten ikke bliver behandlet i tide, vil den til sidst blive så syg, at den bliver bevidstløs. Hvis den ikke får behandling i form af insulinindsprøjtninger, vil den dø.

Det vigtigste katte-ejere kan gøre for at forebygge diabetes er at holde deres kat på et normalt vægtniveau. Hvis du har mistanke om, at din kat er ved at udvikle diabetes, skal du kontakte din dyrlæge.

Sådan forebygger du diabetes hos katte
  • Sørg for, at din kat ikke bliver overvægtig
  • Aktiver katten, så den får rigeligt med motion hver dag
  • I nogle tilfælde er det bedre at give katten vådfoder fremfor tørkost - vådfoder indeholder mere vand og kan give en anden mæthedsfornemmelse. Til gengæld vil der være større tendens til tandsten end ved tørfoder
  • Hold styr på, hvor meget katten æder - giv portioner i stedet for altid at have tørkost stående fremme i skålen
  • Undgå at give din kat det samme, som du selv spiser - din mad indeholder ofte mere fedt og flere kulhydrater end foder til katte

Kilde: Agria Dyreforsikring

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.