Pas på din kat i påsken: Pynt og påskeliljer er farligt legetøj

Katte elsker at lege med uldne kyllinger og andet pynt. Også påskeliljer kan give problemer.
Man skal have sin kat under opsyn. Det kan blive en kedelig afbrydelse, hvis man skal et smut forbi dyrlægen i helligdagene.
Man skal have sin kat under opsyn. Det kan blive en kedelig afbrydelse, hvis man skal et smut forbi dyrlægen i helligdagene. FOTO: SCANPIX

Påskepynt er guf for en nysgerrig og legesyg kat. Men det kan ende grueligt galt. Specielt skal man være opmærksom på de uldne påskekyllinger og de smukke blomster.

Selvom påskeliljer ikke kun er smukke, bør katteejere helt undgå at have dem i hjemmet. Løgene er nemlig giftige - og kan true din kat på livet. Sådan lyder advarslen i en pressemeddelelse fra Agria Dyreforsikring

- Flere løgplanter og blomster, som vi sætter pris på i påsken, er giftige for katte. Visse liljer kan give katten livstruende skader, siger Lotta Möller, dyrlæge hos forsikringsselskabet.

Hvis du har mistanke om, at din kat har spist noget, den ikke kan tåle, skal du holde øje med, om misser kaster op, får diarré eller viser andre tegn på dårligt helbred. Hold også øje med om dyret spiser og drikker normalt.

Hvis katten ikke har det godt, bør du kontakte din dyrlæge. 

Det gælder også, hvis du pludselig mangler en ulden pynte-kylling. Den kan nemlig meget vel ligge i katens mave. Katte elsker at lege med uldne kyllinger og andet pynt.

Hvert år opereres der fremmedlegemer ud af kattemaver i forbindelse med helligdagene. Så pas på med påskepynt som malede æg, påskekyllinger og dinglende udklip. Det er interessante ofre for en nysgerrig og legesyg kat.

Man skal derfor sørge for at være opmærksom på, at katten ikke får påskepynten indenbords, da fremmedlegemerne kan give alvorlige komplikationer.

Det kan du gøre for din kat: 
  • Katte vil som regel trække sig lidt tilbage, når der kommer gæster. Sørg for at den har et roligt sted, den kan trække sig tilbage til.
  • Leg gerne med din kat, men gør det under opsyn og fjern alt, som kan sætte sig fast i kattens mave, når I er færdige.
  • Sørg for at altandøre og vinduer er kattesikrede, hvert år kommer mere end hundrede katte til skade efter fald fra altaner og vinduer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.