K-profil til fattige danskere: I kan da bare spare op

Kontanthjælpsmodtagere kan da bare spare op, hvis de skal holde børnefødselsdag. Sådan lyder svaret fra konservativ politiker på en analyse, der viser, hvad kontanthjælpsmodtagere ikke har råd til, hvis partiets kontanthjælpsloft indføres.
Hvis man ikke har råd til at holde børnefødselsdag, må man jo bare spare op, siger Mai Mercado fra Konservative.
Hvis man ikke har råd til at holde børnefødselsdag, må man jo bare spare op, siger Mai Mercado fra Konservative. Nils Meilvang / Scanpix arkiv

Farvel til tandlægen, børnefødselsdagen og frugt i madpakken.

Hvis det loft over kontanthjælpen, som Konservative har lagt frem, indføres, vil enlige kontanthjælpsmodtagere med et enkelt barn være nødt til at skære ned - blandt andet på sociale og sundhedsmæssige aktiviteter. Det skriver Information.dk på baggrund af en analyse fra bureauet Analyse og Tal.

Analysen af, hvor mange kontanthjælpsmodtagere der må lide hvilke afsavn, er bygget på tidligere forskning om lave sociale ydelser.

"Skal man holde børnefødselsdag, sparer man da op"

Men Mai Mercado, der er politisk ordfører for Konservative, afviser, at lavere sociale ydelser betyder, at familierne må skære noget fra. Det handler om at prioriterer, siger hun.

- Jeg går ud fra, at hvis man skal holde børnefødselsdag, så sparer man da op, siger hun til Information.dk.

Artiklen har skabt en del debat blandt Informations læsere.

- Hold nu op. Hvis målet med at sænke kontanthjælpen er at, ahem, "motivere" folk til at tage lavtlønsjob, så går man naturligvis som udgangspunkt ud fra, at de vil komme til at lide afsavn. Hvorfor skulle man nu ellers pludselig være motiveret til at tage det lavtlønsjob, som man angiveligt ikke var motiveret til før, netop fordi man ikke led tilstrækkeligt (med afsavn)? skriver Anders Sørensen for eksempel.

Han understreger, at det ikke er hans egen holdning, at lav kontanthjælp skal motivere, men at det må være rationalet bag Konservatives plan.

Hvad så med USA?

Elias Storm påpeger, at ledighed sjældent skyldes manglende motivation:

- Lidt polemisk kan man jo også spørge sig selv følgende: Hvis lav overførselsindkomst automatisk resulterer i at man finder arbejde, hvorfor er arbejdsløsheden så højere i fx USA, hvor overførselsindkomsterne er meget lavere? skriver han.

- Problemet er nok: At kontanthjælpsmodtagere i forvejen er nødt til at spare op til sådan noget som børnefødselsdage! skriver Mads Kjærgård.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.