Internt notat afslører: Udflytning kan koste millioner i landbrugsstøtte

NaturErhvervstyrelsen har de seneste år brugt millioner på at begrænse fejlagtig udbetaling af landbrugsstøtte. Derved har skatteyderne sparet enorme beløb. Men indsatsen risikerer at blive sat over styr, afslører en intern risikovurdering.
De danske skatteydere betaler, når der fejlagtigt bliver betalt EU-landbrugsstøtte. Nu kan regningen bliver endnu større.
De danske skatteydere betaler, når der fejlagtigt bliver betalt EU-landbrugsstøtte. Nu kan regningen bliver endnu større. Foto: Steffen Ortmann / Scanpix

Mandag kom det frem, at det kan koste 184 millioner kroner, når NaturErhvervstyrelsen flytter 392 medarbejdere fra København til Augustenborg på Als. Men regningen til skatteyderne kan meget vel blive langt højere, skriver Magisterbladet.

Ifølge bladets oplysninger peger et internt arbejdsnotat fra styrelsen nemlig på, at udflytningen kan føre til en stærkt forhøjet risiko for fejlbehandlinger af ansøgninger om EU-landbrugsstøtte fra danske landmænd.

Har kostet 1,2 milliarder

Landbrugsstøtten og andre støtteordninger på Fødevareministeriets område løber hvert år op i mere end seks milliarder kroner. Når en landmand søger pengene, udbetales de i første omgang af det land, hvor landmanden har søgt støtte. Derefter bliver støtten godkendt og refunderet af EU.

Men når der er fejl i udbetalingerne, hænger Danmark og de danske skatteydere selv på regningen. Det har siden 2002 kostet hele 1,2 milliarder kroner, når styrelsens sagsbehandling er blevet underkendt af EU. Fejlene blev dog mindsket, da Rigsrevisionen i 2012 kritiserede forvaltningen af landbrugsstøtten. Siden da har NaturErhvervstyrelsen strammet op og har nedbragt antallet af de såkaldte underkendelser.

Direktør: Flytning vil have konsekvenser

Det er ikke lykkedes Magisterbladet at interviewe NaturErhvervstyrelsens direktion om notatet, der peger på risikoen for flere fejl. Styrelsens økonomi- og it-direktør Emil Fannikke Kiær oplyser i stedet for per mail:

- Udflytningen kan ikke undgå at få betydning for blandt andet vores sagsbehandling undervejs. Man kan ikke flytte så mange arbejdspladser, uden det får konsekvenser på den korte bane, lyder det i en mail til Magisterbladet.

Tillidsrepræsentant: Alvorlige udfordringer

De ansattes tillidsrepræsentant Michael Jensen deler direktørens bekymring. Han frygter, at arbejdet med at nedbringe antallet af de såkaldte underkendelser vil blive sat over styr.

- Styrelsen står overfor et enormt kompetencetab. Vores direktion forventer selv, at 15 procent af medarbejderne flytter med til Sønderjylland, hvilket endda kan vise sig at være højt sat, siger han og fortsætter:

- Når du så samtidig kan regne med, at det som minimum tager et halvt til et helt år før en sagsbehandler er nogenlunde selvkørende, ja så må være indlysende for enhver, at vores forvaltning af støtteordningerne står over for alvorlige udfordringer, siger han til Magisterbladet.

Millioner på højkant

Den seneste besked til medarbejderne har været, at flytningen vil ske i sommeren 2017. Men problemerne kan komme inden da, mener tillidsrepræsentanten. Omkring 30 medarbejdere har nemlig allerede sagt op, og den tendens vil ifølge tillidsrepræsentanten kun fortsætte indtil flytningen.

- Og dermed sætter man også et ukendt millionbeløb på højkant. Det siger jeg ikke for at være sortseer, det er bare en kendsgerning, siger tillidsrepræsentant Michael Jensen til Magisterbladet.

Formand: Ikke godt nok forberedt

I Dansk Magisterforening er formanden ikke overrasket over, at udflytningen kan have uforudsete konsekvenser.

- Det er jo nok desværre bare ét eksempel på, at flytningen af de statslige arbejdspladser ikke har været godt nok forberedt, og at de 400 millioner kroner, der er afsat til formålet, langt fra rækker, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, til Magisterbladet.

- Det bliver regeringen nødt til at forholde sig til, hvis man vil undgå at stå med alvorlige kvalitetsforringelser i den statslige forvaltning de kommende år, siger hun til Magisterbladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.