Ingen pauser og tunge løft: Så mange ungarbejdere arbejder i strid med reglerne

Ingen løn under oplæring. Manglende pauser. For tunge løft. Selv finde afløser ved sygdom. Det er hverdagen for mange unge mennesker med fritidsjob.
Modelfoto: Scanpix (personen på billedet har intet med Jobpatruljens kampagne at gøre)

Otte ud af ti ungarbejdere mellem 13-17 år oplever problemer i deres job. Det viser nye tal fra Jobpatruljen.

Hen over sommeren har Jobpatruljen besøgt med end 3.000 unge fritidsjobbere på 10.000 virksomheder i hele landet.

- Vi er opdraget til, at det er sundt og fornuftigt, at unge mennesker har et job. Og mange unge har stor glæde af at arbejde. Meget sjældent tænker vi, at det kan være usundt og skadeligt for vores børn, siger Mette Lykke Nielsen, der er lektor og forsker i unges arbejdsmiljø ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.

En stor del af ungarbejderne er beskæftiget i restaurationsbranchen. Jobpatruljens resultater bekymrer også næstformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, John Frederiksen.
- Det er vigtigt at behandle de unge ordentligt. Og vi vil gerne fastholde dem, som brænder for faget. De arbejdsgivere, som ikke overholder reglerne, er med til at ødelægge de kommende folk i branchen, siger John Frederiksen.

Landskoordinator for Jobpatruljen Rasmus Jakobsen er overrasket over, at så mange arbejdsgivere får de unge til at arbejde ulovligt. Han opfordrer dem til at sikre, at de gældende regler for ungarbejdere overholdes.

Hotel- og restauranterhvervets brancheforening Horesta tager Jobpatruljens undersøgelse alvorligt.

- Medlemmer af Horesta opdateres løbende gennem direkte kontakt, nyhedsbreve og kurser om, hvordan der tages hånd om erhvervets yngste medarbejdere. Det er en stor forpligtigelse at byde så mange unge velkommen til arbejdsmarkedet hvert år. Det er en opgave, som vores medlemmer tager meget seriøst, siger juridisk direktør i Horesta, Pia E. Voss.

Jobpatruljen er en oplysningskampagne, som HK og 3F står bag. Hver sommer besøger Jobpatruljen unge mellem 13-17 år på deres arbejdsplads for at oplyse dem om deres rettigheder på arbejdsmarkedet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.