Før overfald på sosu: Beboer ville indlægges på psykiatrisk sygehus

Personalet vidste i tiden op til overfaldet, at den mandlige beboer kunne være ’uligevægtig’ og ’truende'.
Sektorchef i specialsektoren i Region Nordjylland, Ole Bjerre Jakobsen, beklager det seneste tilfælde af overfald på bosteder. I foråret blev en kvindelig medarbejder slået ihjel på bostedet Lindegården i Roskilde.
Sektorchef i specialsektoren i Region Nordjylland, Ole Bjerre Jakobsen, beklager det seneste tilfælde af overfald på bosteder. I foråret blev en kvindelig medarbejder slået ihjel på bostedet Lindegården i Roskilde. Fotomontage: Scanpix/arkiv/Region Nordjylland

Den mandlige beboer på Bostedet Visborggaard ved Hadsund, der lørdag aften tog kvælertag på en 47-årig kvindelig social- og sundhedsassistent, bad i timerne op til overfaldet om at blive indlagt på psykiatrisk sygehus i Brønderslev.

Det siger sektorchef i specialsektoren i Region Nordjylland, Ole Bjerre Jakobsen, til Avisen.dk.

Personalet vidste i tiden op til overfaldet, at den mandlige beboer kunne være ’uligevægtig’ og ’truende’, ligesom medarbejdere havde tilladelse til at tilkalde ekstravagter i arbejdet med beboeren. Det blev mest benyttet om natten, siger sektorchefen.

Den mandlige beboer blev dog hverken betegnet som 'psykotisk' eller ’kvalificeret til tvangsindlæggelse’ før hændelsen. Da han henvendte sig med ønsket om indlæggelse, blev han bakket op af de ansatte, forklarer Ole Bjerre Jakobsen.

- De kontakter vagtlægen, som gerne vil indlægge beboeren akut på psykiatrisk sygehus i Aalborg. Men manden vil til Brønderslev. Vagtlægen svarer, at det i weekenden kun er muligt at komme til Aalborg – hvis han vil til Brønderslev, skal det ske gennem egen læge om mandagen. Så beboeren siger derefter nej til indlæggelse, siger Ole Bjerre Jakobsen.

Gentager ønsket

Senere på dagen – om aftenen – går den mandlige beboer ind på afdelingens kontor. Her sidder den 47-årige social- og sundhedsassistent. Manden gentager igen, at han vil indlægges, og svaret er igen, at det kun er muligt i Aalborg, siger Ole Bjerre Jakobsen.

- Og det er det, der tænder ham. Så han overfalder medarbejderen inde på kontoret, og vedkommende trykker med det samme på alarmen, hvorefter to kolleger lynhurtigt kommer ind og får afværget overfaldet, siger han.

Efter hændelsen blev politiet tilkaldt, et apparat af krisehjælp blev hurtigt sat i gang og hændelsen blev anmeldt som en arbejdsskade. Den mandlige beboer befinder sig ikke længere på Visborggaard. Ole Bjerre Jakobsen forklarer, at den 47-årige social- og sundhedsassistent er ’rystet’ efter den voldsomme oplevelse. Hun er lige nu sygemeldt, men intet tyder på, at hun får fysiske mén af overfaldet.

Behov for ny institution

Ole Bjerre Jakobsen forsikrer om, at man gør sit ypperste for at uddanne personale i konflikter og forebygge lignende overfald. Han mener, at hændelsesforløbet viser, at en højere normering lørdag aften ikke kunne have forhindret overfaldet.

- Når der er tale om menneskers hjem, hvor man har frihed til at bo, så er der potentielt en risiko. Da overfaldet skete, var der tre medarbejdere til fem beboer – det siger noget om, at det ikke alene handler om normering. Fire medarbejdere i stedet for tre giver heller ikke nogen garanti, siger han.

Den seneste tids sager om vold på bosteder har ført til, at flere parter ønsker beboere, der udgør en risiko, væk fra bostederne. Ole Bjerre Jakobsen henviser til Danske Regioners forslag om at oprette en ny institution, som opererer i grænselandet mellem bosteder og de psykiatriske afdelinger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.