Hold vovsen rask: Her er syv udbredte hunde-lidelser

Her er over nogle af de mest udbredte hundsygdomme og skavanker.
En sund hund er en glad hund. Og når hunden er glad, er dens tobenede familie det også ...
En sund hund er en glad hund. Og når hunden er glad, er dens tobenede familie det også ... Scanpix

Når man anskaffer sig en hund, følger risikoen for sygdomme og bekymringer med. Sådan er det jo - akkurat som når man får børn. Det amerikanske site Vetdepot.com har samlet nogle af de syv mest udbredte lidelser og sygdomme - læs dem her:

Allergi

Når en hund får allergi, sker det ofte, når hunden er blevet voksen. Allergien kan skyldes lopper, fødevareingredienser eller være sæsonbetonet. Det mest almindelige symptom er kløende hud, som hunden kan finde på at kradse, bide og slikke i. En allergitest eller en speciel diæt kan anbefales. Og naturligvis en loppekur til de hunde, der angribes af de små bæster - og dette gælder også, selv om hunden ikke har loppeallergi.

Kræft

Det er især ældre hunde, som får kræft, men cancer rammer også yngre dyr. Næsten halvdelen af alle hunde over ti år vil udvikle kræft. Blandt de mest udbredte kræftformer er hudkræft, mællkekirtelkræft og lymfekræft.

Tegn på cancer kan indbefatter opkastning, vægttab og sløvhed. Søg altid dyrlæge, hvis din hund opfører sig usædvaligt.

Tandsygdomme

Det er ikke alle hundejere, der er lige skrappe til det med vovsens mundhygiejne. Og det kan give hunden tandkødsbetændelse, tandsten, huller i tænderne, bylder, tandtab med mere. Er det for sent at rense hundens tænder med børsten, må den en tur til dyrlægen og få en decideret tandrensning.

Parasitter

Lopper og flåter er et problem for mange kæledyr - også for deres ejere. Et kløende loppeangreb kan være svært at slippe af med og føre til bid og allergi. Flåter er farlige parasitter, der kan overføre borrelia hos både dyr og mennesker. Der er flere receptpligtige og ikke-receptpligtige loppe- og flåtmidler. Tjek hunden grundigt om sommeren efter en tur i skoven, eller hvis I er i sommerhus.

Mavedrejning

Mavedrejning er en af de mest frygtede sygdomme hos hunden. Det er tilfældigt, hvem sygdommen rammer. Det er en helt akut lidelse. Mavesækken udspiles nogle timer efter, hunden har spist. Herefter vender den sig en eller halvanden omgange. Resultatet er en meget ubehagelig tilstand, som kan sammenlignes med tarmslyng.

Symptomerne tæller en udspilet mave, savlen  og mislykkede forsøg på opkastning. Søg dyrlæge øjeblikkeligt, hvis disse symptomer opstår.

Hjerte- og lungeorm

Kommer fra parasitter, der overføres via ræve. Infektion ses oftest hos unghunde, men hunde i alle aldre kan smittes. Hunde opbygger desværre ingen modstandskraft mod infektion og kan altså smittes igen og igen. Parasitterne er egentlig små orme, der vandrer igennem hunden. Symptomer er hoste, vejrtrækningsbesvær samt et ændret og vejrtrækningsmønster og træthed. Skal behandles medicinsk.

Fedme

Fedme er en af de mest udbredte og alvorlige sundhedsproblemer - blandt både hunde og deres mennesker. Hunde, der er overvægtige eller fede, har en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge, gigt, de får nemmere ledsmerter og vejrtrækningsproblemer - med mere. En tommelfingerregel siger, at hvis hunden vejer procent over sin optimale vægt, er den overvægtig.

Hold øje med din hunds vægt - giv den sund mad og masser af motion. Er den blevet for tyk, bør du kontakte dyrlægen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.