Disse myter om hundeopdragelse gør din hund ulykkelig

Din hund må ikke spise før dig og må ikke vinde over dig, når I leger, for så tror den, at den er fører af flokken. Sådan lyder nogle af de myter, mange hundeejere helt fejlagtigt tror på - men det risikerer at ødelægge din hunds trivsel.
Vovse risikerer at blive nedtrykt og trist, hvis du retter dig efter de populære myter om at lade hunden "kende sin plads i flokken", advarer Betina Sabinsky, der arbejder med dyrs adfærd.
Vovse risikerer at blive nedtrykt og trist, hvis du retter dig efter de populære myter om at lade hunden "kende sin plads i flokken", advarer Betina Sabinsky, der arbejder med dyrs adfærd. Colourbox

"Pas nu på, han ikke tror, han er førerhund i flokken. Han skal kende sin plads, ellers bliver han bare farlig og angriber dig."

Mange hundejere har hørt den slags læresætninger som begrundelse for, at du aldrig må lade din hund sidde oven på dig eller spise før dig.

Men det er myter, som bygger på forældet forskning, skriver Betina Sabinsky, som er adfærdsbehandler og dyreinstruktør, på siden Dyrefondet.dk.

Faktisk risikerer du at din hund bliver nedtrykt, ulykkelig og initiativløs, hvis du blindt følger myterne, advarer hun. Hunde har nemlig ikke brug for at blive domineret og holdt nede - de har brug for at føle sig som en del af et socialt fællesskab. Og det gør den ikke, hvis du for eksempel (som en af myterne anbefaler) ikke hilser på den, når du kommer hjem. Tværtimod fører det til stress og frustration for hunden.

Myten om, at hunden først må spise, når resten af familien har indtaget måltidet, er en af mest udbredte, men den kan du også roligt droppe. For nogle hunde kan det give en følelse af fællesskab at spise med resten af familien, og i andre familier kan det være en fordel at give hunden mad først, så den er mæt og dermed ikke tigger under familiens aftensmad.

Du kan også roligt lade din hund sidde på dit skød, skriver Betina Sabinsky. Det handler nemlig ikke om, at den vil dominere, men om, at den er et socialt væsen, der har brug for samhørighed og berøring.

Læs flere myter om hunde på Dyrefondet.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.