Hjælp os! Pressede kommunalansatte kimer nyt rejsehold ned

Nystartet rejsehold får så mange henvendelser, at det må opruste med flere konsulenter for at hjælpe kommunalt ansatte med det psykiske arbejdsmiljø.
Træningscenter Møllebo i Lyngby er en af de arbejdspladser,
der har fået hjælp fra SPARK-enheden. - SPARK har hjulpet os med at lave et
beredskab, så vi ved, hvad vi skal gøre i tilfælde af traumatiske hændelser.
Det betyder rigtig meget, fortæller leder Vibeke Fleckenstein.

Træningscenter Møllebo i Lyngby er en af de arbejdspladser, der har fået hjælp fra SPARK-enheden. - SPARK har hjulpet os med at lave et beredskab, så vi ved, hvad vi skal gøre i tilfælde af traumatiske hændelser. Det betyder rigtig meget, fortæller leder Vibeke Fleckenstein.

Foto: Freja Wedenborg/Avisen.dk

Pressede offentligt ansatte har ondt i det psykiske arbejdsmiljø.

Det mærker man på det nystartede rejsehold SPARK, som sender konsulenter ud til de kommunale arbejdspladser for at hjælpe med det psykiske arbejdsmiljø.

Enheden startede i april i år, men måtte allerede i maj lukke ned for nye henvendelser på grund af den store efterspørgsel.

- Der var rigtig mange arbejdspladser, der bad os om hjælp. På halvanden måned fik vi 84 henvendelser til fem konsulenter. Nu har vi oprustet fra fem til syv konsulenter, så vi kan håndtere de mange anmodninger, fortæller konsulent i SPARK Ole Sørensen til Avisen.dk.

Hjælper med værktøjer

SPARK - der står for Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne - fungerer som et rejsehold, der kan sende konsulenter ud, når kommunale arbejdspladser beder om hjælp til at løse problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Det har så mange arbejdspladser ønsket, at SPARK nu har fået flere konsulenter, så der igen kan åbnes for nye henvendelser.

- Vi hjælper arbejdspladserne med værktøjer til at løse de udfordringer, der kan være med det psykiske arbejdsmiljø. Det kan for eksempel være usikkerhed i forbindelse med store omlægninger på arbejdspladsen, eller når ansatte oplever uadreagerende vold fra pressede borgere, forklarer Ole Sørensen.

En af de arbejdspladser, der har fået hjælp fra SPARK-enheden, er træningscenter Møllebo i Lyngby.

Møllebo er et tilbud, hvor borgere bor midlertidigt, når de er blevet udskrevet fra et hospital eller en psykiatrisk afdeling, før de er raske nok til at flytte i eget hjem.

- Vi mærker et stigende pres, fordi borgerne er mere syge, når de bliver udskrevet til os. SPARK har givet os nogle værktøjer til at sætte ord på, hvad det gør ved personalet. Vi har også lavet et beredskab, så vi ved, hvad vi skal gøre i tilfælde af traumatiske hændelser. Det betyder rigtig meget, fortæller leder Vibeke Fleckenstein.

Ansatte betaler dobbelt

Møllebo er langt fra den eneste arbejdsplads, som er glade for hjælpen fra SPARK. Siden opstarten i april har enheden besøgt over 30 arbejdspladser.

Men der er også en skyggeside til historien.

SPARK er etableret af Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfællesskabet som et led i sidste års overenskomstaftale. Det markerer et nybrud i forhold til det psykiske arbejdsmiljø, hvor indsatserne ellers traditionelt er bestemt i lovgivning.

Samtidig er der i dette års finanslovsaftale skåret 47 millioner kroner, som skulle være gået til voldsforebyggelse og hjælp til psykisk nedslidte på de offentlige arbejdspladser.

På den måde risikerer de ansatte at komme til at betale dobbelt for hjælpen, påpeger Mikkel Mailand, der er forskningsleder på Center for Arbejdsmarkedsstudier (FAOS) på Københavns Universitet.

- Det er en udvikling, vi ser på flere områder, hvor arbejdsmarkedets parter går ind og supplerer offentlige velfærdsindsatser, siger han.

- Nogle gange kan man dog få på fornemmelsen, at indsatserne erstatter de offentlige tilbud. Det kan skabe bekymring hos medarbejderne, hvis de oplever, at de skal betale via overenskomstresultatet for en velfærdsservice, som tidligere var betalt via skattebilletten, lyder det videre fra Mikkel Mailand.

Det er en bekymring, som FOA-formand Dennis Kristensen genkender.

- Vi har diskuteret meget både i FOA og mellem organisationerne, om vi nu skulle bruge overenskomstmidler, der ellers kunne være blevet til løn, på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Men vi står samtidig med et problem, som overhaler lønkrav for mange medlemmer, og derfor har vi valgt, at det er rigtigt at løse det, siger han til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.