Her er rådene: Sådan undgår du jetlag

Der er meget, du selv kan gøre for at slippe for den irriterende jetlag på de lange rejser. To eksperter kommer her med deres gode råd.
Vil du undgå jetlag på rejsen, skal du blot følge nogle få enkelte råd. Læs dem her.
Vil du undgå jetlag på rejsen, skal du blot følge nogle få enkelte råd. Læs dem her. Foto: Diego Cervo/Colourbox/free

Forstyrret søvn, øget træthed og nedsat præstationsevne. Det er nogle af de symptomer, du kan opleve, hvis du rammes af jetlag efter en lang rejse.

Heldigvis er der mange måder at forebygge jetlag på, allerede inden du rejser, men også når du lander i det pågældende land.

Det fortæller psykolog Torben Jager Petersen, der til dagligt hjælper danskerne med at kurere blandt andet søvnproblemer og stress på søvnspecialistklinikken ScanSleep.

- Har man mulighed for det, er det en god idé at indstille sig på den nye tid, allerede inden man tager af sted. Man skal enten stå før op og gå tidligere i seng, eller gå senere i seng og stå senere op, alt efter hvilken retning man rejser til.

- Man kan også prøve at lægge måltiderne efter den tidszone, man skal rejse til. Man kan eksempelvis lade være med at spise flymaden og i stedet for tage mad med selv. På den måde kan man spise, når det passer med tidszonen, siger Torben Jager Petersen.

Det er særligt rejser fra et kontinent til et andet over flere tidszoner, der kan skabe problemer. Og det er der en særlig grund til, fortæller professor ved Karolinska Institutet og Stockholms Universitet Torbjörn Åkerstedt.

- Jetlag opstår, når det 24-timers biologiske ur karambolerer med den nye lokaltid. Årsagen til problemet er, at vi pludselig er vågne, hvor vores døgnrytme ellers var indstillet på at hvile, siger Torbjörn Åkerstedt i en pressemeddelelse fra British Airways.

Netop destinationen på ens rejsemål kan også have betydning for, hvor voldsomt jetlaggen kan mærkes. Der er nemlig stor forskel på, om du drager mod øst eller vest.

- De fleste danskere er B-mennesker, så vi har lettere ved at tåle at være længe oppe. Derfor er det ikke så belastende at rejse vestpå (hvor man trækker timerne fra red.) i forhold til at rejse østpå. Hvis man eksempelvis rejser til New York, så er det hjemturen, der er hårdest, og samtidig er det modsat, når du rejser mod øst.

- Derfor kan det være en idé at sætte sit ur tilbage allerede et par dage, inden man rejser, så man på den måde tager forskud på at trække døgnrytmen tilbage til normalen, lyder rådet fra Torben Jager Petersen.


Gode råd til at undgå jetlag:

* Tilpas dit biologiske ur før turen: Flyver du mod vest, så hold dig oppe til sent og stå senere op. Flyver du mod øst, så læg dig lidt tidligere hver dag og indstil alarmen tidligere og tidligere hver morgen.

* Prøv at få en god nats søvn, når du er ankommet. Brug mørklægningsgardiner og hav en rumtemperatur under 18 grader.

* Udsæt dig selv for lys på de rigtige tidspunkter. Hvis du flyver mod vest, bør du undgå lys om morgenen og i stedet søge lys om aftenen til at hjælpe kroppen med at tilpasse sig. Flyver du mod øst er det modsat.

* Undgå medicinske præparater som en langsigtet løsning, selvom hurtige, svage sovepiller sommetider kan hjælpe på kort sigt. Blandt andet kan præparatet melatonin (kroppens naturlige sovehormon red.) være en løsning - det fås dog kun på recept herhjemme.

Kilde: British Airways og psykolog Torben Jager Petersen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.