FOLKETINGET ÅBNER

Helle tordnede: "Tal imod deres forkvaklede ideér"

Statsministerens åbningstale var præget af udfordringerne med de massive flygtningestrømme og indeholdt en direkte appel til de religiøse autoriteter i Danmark.
Helle Thorning-Schmidt kom i sin tale med en klar opfordring til de religiøse autoriteter i Danmark om at tale imod de religiøste ekstremisters "forkvaklede ideer." Statsministeren slog også fast, at man vil begrænse adgangen til familiesammenføring.
Helle Thorning-Schmidt kom i sin tale med en klar opfordring til de religiøse autoriteter i Danmark om at tale imod de religiøste ekstremisters "forkvaklede ideer." Statsministeren slog også fast, at man vil begrænse adgangen til familiesammenføring. Niels Hougaard, Polfoto

Danskere i kamp mod Islamisk Stat og massive strømme af flygtninge, der kommer til Europa - og Danmark. De to alvorlige emner blev Helle Thorning- Schmidts indgang til hendes sidste åbningstale i denne regeringsperiode.

“ISIL (Islamisk Stat, red.) er en rædselsfuld og brutal terrororganisation. Den er skyldig i drab og overgreb på titusindvis af uskyldige mænd, kvinder og børn. Det gælder om at slå til nu, inden ISIl vokser sig større og spreder vold og terror til vores del af verden," sagde Helle Thorning-Schmidt og argumenterede på den måde for, hvorfor regeringen har sendt danske kampfly til Kuwait.

Tal imod deres forkvaklede ideér

Også de mange mennesker på flugt fra rædsler i blandt andet  Syrien fik en fremtrædende plads i talen.

Helle Thorning-Schmidt pegede på, at kommuner og asylcentre herhjemme har svært ved at håndtere strømmen af flygtninge og sagde, at regeringen i lyset af den ekstraordinære situation “vil begrænse adgangen til familiesammenføring.”

LÆS OGSÅ: Thorning: Flygtninge må undvære familien

“En flygtning, der er i Danmark under midlertidig beskyttelse, skal ikke have krav på at få familien hertil det første år, efter han eller hun har fået opholdstilladelse,” sagde statsministeren, der også kom med en kraftig appel til de muslimske autoriteter i Danmark.

“Nogle af de unge, der som er ved at blive lokket til Syrien, kommer i jeres moskeer og foreninger. Og i bør tale imod deres forkvaklede ideer. I bør vise dem, at der er en anden vej. I har et ansvar.”

Emils lillesøster - Sofie

Og så kom Emil på banen igen. Skoledrengen, som Helle Thorning-Schmidt opfandt til sin tale i 2012, hvor hun brugte ham til at argumentere for folkeskolereformen. Han har nu sporet sig ind på, at han vil vælge en erhvervsuddannelse - helt i tråd med de politiske ønsker.

I år præsenterede statsministeren så Sofie. Emils lillesøster, der skal i gymnasiet, men er forvirret over alle de indgange, hun kan vælge.

“Det kan være et problem for Sofie og hendes kammerater at gennemskue de mange forskellige studieretninger. Og det kan være svært for forældrene - det ved jeg af erfaring” sagde Helle Thorning-Schmidt.

Sofie skal personificere, hvorfor regeringen nu vil forenkle gymnasierne og skabe en anden struktur, der skal gøre det lettere at vælge studieretning.

LÆS OGSÅ: Thorning varsler færre valg og flere timer i gymnasiet

Danskere uden forsørgelsesgrundlag

Andre temaer i talen var skærpet grænsekontrol, kommende afstemning om retsforbeholdet, velfærd, sundhed, den økonomiske krise og beskæftigelsespolitikken.

I forhold til det sidste fremhævede statsministeren de milliarder, der har skullet hjælpe danskere, som er uden forsørgelsesgrundlag efter dagpengereformen.

En reform Bjarne Corydon i går under et møde med Enhedslisten  endnu engang afviste at røre ved, før dagpengekommissionen er klar med dens rapport.


Læs hele Helle Thorning Schmidts tale her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.