Harm S-ordfører: Regeringen forstår ikke ligestilling

Det er tydeligt, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard kun taler arbejdsgivernes sag, mener ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) efter samråd om ligelønsstatistikker.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har misforstået meningen med ligeløn, mener ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har misforstået meningen med ligeløn, mener ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S). Foto: Erik Refner/Scanpix/Arkiv

Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, langer ud efter beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) efter samråd om ligelønsstatistikker.

Rasmus Horn Langhoff mener, at beskæftigelsesministeren er mere interesseret i at holde hånden over arbejdsgiverne end at bekæmpe løndiskrimination. Og så sår han tvivl om regeringens forståelse af ligestilling.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen skulle i dag under åbent samråd forklare folketingets ligestillingsudvalg, hvorfor regeringen ønsker at tilbagetrække de obligatoriske kønsopdelte lønstatistikker for virksomheder med under 35 ansatte. En ordning, der skulle fremme ligestilling på arbejdsmarkedet.

Men efter samrådet tvivler Rasmus Horn Langhoff på, om regeringen overhovedet forstår, hvad ligestilling betyder.

Statistikker er en byrde

- Det er et fuldkomment forkert modsætningsforhold, når regeringen skelner mellem at gøre noget godt for ligestillingen eller gøre noget godt for virksomhederne, siger Rasmus Horn Langhoff, der selv havde indkaldt til samrådet.

På samrådet forklarede Jørn Neergaard Larsen, at regeringen betragtede lønstatistikken som en byrde for de små virksomheder. Derfor vil de rulle ligelønsloven tilbage til 2006, hvor det kun er virksomheder med over 35 ansatte og med ti af hvert køn ansat i samme jobfunktion, der har pligt til at offentliggøre eventuelle lønforskelle mellem mænd og kvinder.

”Vi ønsker at fritage en stor gruppe af de små virksomheder fra forpligtigelsen med at arbejde med ligelønsstatistik,” sagde Jørn Neergaard Larsen til udvalget.

Beskæftigelsesministeren mener ikke, at lønstatistikker over mindre personalegrupper er valide nok til at sammenligne lønninger. Grundlaget for at føre ligeløns-samtaler i de små virksomheder er ikke skarpt nok. Det er kun en byrde, forklarede han under samrådet.

Regeringen forstår det ikke

Men hvis beskæftigelsesministeren tror, han gør erhvervslivet en tjeneste ved at fjerne kravet om lønstatistikker for små virksomheder, er der noget, han har misforstået, mener Rasmus Horn Langhoff,

- Ligestilling kan jo gøre os endnu mere konkurrencedygtige. Det kan skabe endnu mere vækst. Og lønstatistikkerne er netop et eksempel på, hvordan man gavner begge parter. Det hjælper virksomhederne med at overholde lovgivningen og det mindsker løndiskriminationen. Men det er som om, at regeringen ikke forstår det, siger Rasmus Horn Langhoff.

Jørn Neergaard Larsen slog ellers fast under samrådet, at regeringen ønsker ligeløn i Danmark. Men i forhold til lønstatistikkerne var han bekymret for medarbejdernes anonymitet, da der i små virksomheder er større chance for, at medarbejderne kan regne kollegaernes løn ud via de åbne statistikker.

Men det argument er uholdbart, mener Rasmus Horn Langhoff, da de åbne statistikker ikke udtrykkes i kroner og øre, men i indextal, som gør det meget svært at gennemskue den faktiske løn.

Skader ligestillingen

- Regeringens argumentation for at tilbagerulle reglerne er simpelthen ikke saglige. Det virker som om, at de egentlig bare betragter det med ligeløn som noget pjat, siger Rasmus Horn Langhoff.

Han mener, at Jørn Neergaard Larsen, der er tidligere direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, er mere interesseret i at holde hånden over arbejdsgiverne end at beskytte arbejdstagerne.

- Det smitter for meget af, at han er tidligere boss for Dansk Arbejdsgiverforening. Det er dybt problematisk, at han vil fraholde medarbejderne i de små virksomheder retten til at tjekke, om  ligelønsloven bliver overholdt eller om der er løndiskrimination. Det skader ligestillingen, siger Rasmus Horn Langhoff.

Han peger desuden på, at det gør det sværere for de små virksomheder at overholde ligelønsloven, hvis man fjerner de offentlige statistikker, der automatisk ville blive tilsendt fra Danmarks Statistik.

Regeringens lovforslag om at ændre reglerne om kønsopdelt lønstatistik i ligelønsloven forventes at blive behandlet i december.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.