Ann-Alicia klarer alt derhjemme: "Jeg elsker at lave mad og pusle om familien"

Den yngre generation går i højere grad end den ældre ind for, at kvinder klarer husarbejdet. Det viser ny undersøgelse. 31-årige Ann-Alicia Ilskov er en af dem, der ikke forstår længslen mod millimeterdemokrati i hjemmet.
Der er ingen grund til at klage over, at man står for mere husligt arbejde end sin mand, hvis det er en del af en aftale, mener Ann-Alicia Thunbo Ilskov.
Der er ingen grund til at klage over, at man står for mere husligt arbejde end sin mand, hvis det er en del af en aftale, mener Ann-Alicia Thunbo Ilskov. Privatfoto.

I et knapt 300 kvadratmeters stort hus et kvarters kørsel fra Odense bor Ann-Alicia Ilskov sammen med sin mand Ole, to børn på syv og tre år og hunden Noma.

Hun arbejder som forfatter og med sin blog husmoderen.dk, mens hendes mand er produktionsteknolog.

Begge arbejder for at sikre familiens indkomst, men det er Ann-Alicia Ilskov, der tager sig af rengøringen og det øvrige huslige arbejde. Og det har hun det godt med.

- Det er fuldstændig i orden, for det er noget, vi har aftalt, siger 31-årige Ann-Alicia Ilskov til Avisen.dk.

I hendes omgangskreds er det oftest kvinden, som laver alt arbejdet derhjemme.

- For mange er det ok, for så slår manden græs og fylder olie på bilen og ordner de tekniske ting. Det er en naturlig fordeling, hvis begge parter er indforstået med det, siger hun.

Jo yngre man er, des mere tilbøjelig er man til at acceptere, at kvinder står for det meste husarbejde, selvom begge parter arbejder. Det viser en ny rundspørge blandt 1.033 danskere, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Mange ældre for ligestilling

Næsten 43 procent blandt de 18 til 29-årige synes, det er i orden, at kvinder laver mere husarbejde end manden, selvom begge parter arbejder.

For dem mellem 60 og 69 år, er tallet dog kun 36 procent, viser rundspørgen.

Endnu mere fokus på en lige fordeling af opgaverne i hjemmet finder man blandt dem, der er et årti ældre. Kun omkring 30 procent af dem over 70 år mener, at det er i orden, at kvinder står for det meste af det huslige arbejde.

Tallene kommer ikke bag på Ann-Alicia Ilskov. De fleste af hendes jævnaldrene veninder elsker at bage boller og dekorere deres hus, fortæller hun.

Rødstrømperne må komme videre

Men Ann-Alicia Ilskob er udmærket klar over, at det ikke er alle, der ser med milde øjne på kvinder med gummihandsker og støvklude.

- Jeg kender godt typerne og kommentarerne fra især den generation af kvinder, der var en del af rødstrømpe-generationen, siger hun.

Men de lavede oprør i en tid, hvor kvinder havde helt andre vilkår og stadig kæmpede for deres ret til at være på arbejdsmarkedet, pointerer hun.

- De kæmpede for nogle helt andre ting. Vi er kommet videre, og derfor skal vi passe på, at vi kvinder ikke bliver for forkælede, siger Ann-Alicia Ilskov.

Tværtimod burde man som kvinde i dag være glad for alle de muligheder, man har, mener hun.

- Vi har jo fundet ud af, at kvinder kan lige så meget som mænd. Vi er ligeså dygtige, så hvorfor skal vi hele tiden bevise det? Hvorfor ikke bare gøre det, vi godt kan lide. Hvorfor skal vi skamme os over, at vi godt kan lide at lave mad og pusle om hjem og familie. Det skal man bare være stolt af.

Ged og lagkage, når manden gør rent

Derfor er det i følge Ann-Alicia Ilskov en smule krampagtigt, hvis man i 2015 forsøger at holde fast i, at det er synd for kvinderne, hvis de står for husarbejdet.

- Det er noget pjat, for det er vel ligeså synd og nedværdigende for manden, at han skal klippe græs, ordne taget og gøre alt det, man bliver beskidt og ulækker af.

I hendes eget hjem er det netop hendes mand, der står for haven og renovering af huset, mens hun står for det indenfor.

Mens hun hygger sig med at støvsuge og lave mad, er hun helst fri for at skulle lægge fliser. Og hvis alle gør det de er bedst til, opstår der også færre konflikter, har hun erfaret.

Tidligere havde Ann-Alicia Ilskov og manden Ole aftalt, at de hjalp hinanden med at gøre rent, men det var ikke en succes.

- Det endte i ged og lagkage, fordi han var dobbelt så langsom, som jeg var. Jeg blev bare sur og irriteret, så vil jeg hellere selv gøre det, fortæller hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.