Fagbosser til kvinder: Hold ferie resten af året

Der er stadig hårdt brug for væsentlige forbedringer i arbejdet med den danske ligeløn, lyder det fra blandt andet FOA-formanden Dennis Kristensen.
Regeringen har taget et stort skridt tilbage i mange års arbejde for ligeløn, mener FOA's formand og tre andre fagbosser.  
Regeringen har taget et stort skridt tilbage i mange års arbejde for ligeløn, mener FOA's formand og tre andre fagbosser.   Foto: Thomas Lekfeldt, Scapix, Arkiv

Hvis danske kvinder skulle have kompensation for den forskelsbehandling, der sker på arbejdsmarkedet, skulle alle kvinder gå på juleferie på tirsdag og holde fri resten af året.

Sådan lyder opråbet fra FOA-formanden Dennis Kristensen, næstformanden i 3F Jane Korczak, socialpædagogernes næstformand Verne Pedersen og Mette Kindberg, der er næstformand i HK.

I et debatindlæg i Politiken gør de rede for, hvorfor Danmark stadig halter langt bagefter, når det kommer til lige forhold for mænd og kvinder.

Regeringen løber fra ansvar

Der er forskel på kvinders og mænds løn, fordi de såkaldte mandefag generelt bliver lønnet højere end dem, hvor der traditionelt arbejder flest kvinder, forklarer fagbosserne i deres indlæg.

Og selvom det er 30 år siden, der kom lov om ligeløn i Danmark, er der stadig en lønforskel på 5 til 7 procent, pointerer de.

Derfor blev de fire fagbosser glade, da den forrige regering forslog en opstramning af reglerne om kønsopdelte lønstatistikker, forklarer de.

Men det initiativ har den nuværende regering sløjfet, og det er en trist udvikling, mener fagbosserne.

"Regeringen tager dermed et stort skridt tilbage i mange års arbejde for at bekæmpe de urimeligheder, som danskerne oplever på deres arbejdsplads alene på grund af deres køn."

'Kvindernes sidste arbejdsdag'

Der er dog også en lille smule at glæde sig over, beroliger de fire fagbosser.

"I det forgangne år er forskelsbehandlingen, når det gælder mænds og kvinders løn, blevet mindre. Danske mænd får nu kun i gennemsnit 16,4 pct. mere i løn end kvinderne. Sidste år lød tallet på 17 pct. Selv om det går langsomt, går det altså den rigtige vej," skriver de.

Men udviklingen er stadig ikke god nok. Af samme årsag markerer fagbosserne hvert år 'kvindernes sidste arbejdsdag'.

Det er den dag, hvor kvinderne burde stoppe arbejdsåret, hvis der skulle være lige løn.

"Netop som vi står over for den dag i år, står vi altså til at miste den netop vundne mulighed for at arbejde bedre og mere kvalificeret med uligelønnen. Det giver os en begrundet frygt for, at vi skal markere 'kvindernes sidste arbejdsdag' rigtig mange år ud i fremtiden", skriver de afsluttende.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.