Hamrende irriteret FOA-formand: Flygtninge til 49 kroner i timen er absurd

Kommunalt ansatte risikerer at miste deres job, hvis DA og LO's nye fælles aftale om en indslusningsordning for flygtninge bliver en realitet. Sådan lyder advarslen fra Dennis Kristensen.
Dennis Kristensen er ikke tilfreds med det udspil, som LO og DA kom ud med sent i går.   
Dennis Kristensen er ikke tilfreds med det udspil, som LO og DA kom ud med sent i går.    Foto: Thomas: Lekfeldt/Scanpix

FOA-formanden Dennis Kristensen er med egne ord 'hamrende irriteret' over, at Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og LO i går aftes gik sammen om et fælles indspil til en ny indslusningsordning for flygtninge.

- Det er dødirriterende, at LO og DA får så stor indflydelse på et kommunalt område, de ikke har forstand på, siger han til Avisen.dk.

Aftalen går ud på, at der skal laves en ny integrationsgrunduddannelse (IGU) for flygtninge og familiesammenførte, som ikke i forvejen er kvalificerede til at finde et almindeligt job på det danske arbejdsmarked.

Absurd situation

Integrationsgrunduddannelsen skal i alt vare to år og veksle mellem uddannelse og virksomhedspraktik. I de to år skal flygtninge være på skolebænken i alt 20 uger.

- DA og LO har besluttet, at kommunerne må få mulighed for at ansætte flygtninge til 49 kroner i timen, når de arbejder, og at de slet ikke får løn, når det er uddannelse, siger FOA-formanden.

Det er især de kommunalt ansatte, der risikerer at blive klemt af den nye ordning, forklarer han.

- Risikoen er, at der nu bliver ansat en flygtning til 49 kroner i timen og afsat en almindelig medarbejder, der i hvert fald får dobbelt så høj løn, forklarer han. 

Og han lægger ikke skjul på, hvad han mener om den sag:

- Det er en absurd situation for os. Jeg er simpelthen så forarget over den form for indslusningsløn og løndumping.

Flere er vendt på en tallerken

Dennis Kristensen er helt enig i, at der er brug for løsninger på integrationsområdet, så der kommer ordentlige forhold, der gør det nemmere for flygtninge at komme i job. Og derfor var FOA også blandt de første til at tage tyren ved hornene, påpeger han.

- Vi var de første, der gik ud med et forslag til at lave et integrationsforløb, hvor integrationselever ville få samme løn som eleverne på vores uddannelser, siger han.

En elevløn på en FOAs uddannelser ligger på omkring 70 kr. I timen. Men siden FOA kom med det forslag, er der flere, der er vendt på en tallerken, mener Dennis Kristensen: 

- En række af dem, der nu siger ja til den her ordning, var tidligere ude at kritisere FOA for at foreslå en ordning.

Dennis Kristensen skrev sent onsdag aften således på facebook:

Efter lange drøftelser i går og i dag siger flertallet i LO's forhandlingsudvalg ja til en aftale med Dansk...

Opslået af Dennis Kristensen på 9. marts 2016

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.